Tužna obljetnica u Korođu – prije 32 godine bili su prisiljeni napustiti svoje voljeno selo

30

Prošlog petka u Korođu je obilježena 32. obljetnica napuštanja sela. Okupljeni su se kod spomen obilježja u čast žrtvama Domovinskoga rata, postavljenom u centru sela, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca pognute glave prisjećali branitelja i civilnih žrtava.

U povijesti Korođa, 29. rujna je do sada najtragičniji dan. Stanovništvo je bilo prisiljeno na bijeg, njihove kuće i gospodarstva su opljačkani. Crkva je uništena. U naselje obnovljeno od rana i ruševina tek godinama kasnije se vratio život, ali na događaje toga dana svake godine se prisjećaju kod spomen obilježja  postavljenom u centru sela.

Selo koje je pretrpjelo puno, sada ponovno cvjeta

Prošloga tjedna komemoracija, koju je organiziralo Vijeće mađarske nacionalne manjine Općine Tordinci, održana je kod spomenika žrtvama Domovinskog rata, podignutog u centru sela. Nakon odavanja počasti minutom šutnje, prvo je načelnik Davor Adžić podijelio svoje misli s prisutnima, a potom i Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara i predsjednik DZMH, na kraju su se okupljenima obratili predstavnici vjerskih zajednica. Svi su naglasili da se nikada ne smiju zaboraviti oni koji su živote dali za slobodnu Hrvatsku, za slobodnu domovinu. Potom su vijence položili gosti i mještani, te predstavnici udruga. -Nama je važno kako bi i naša djeca znala što se dogodilo prije 32 godine. Učinit ćemo sve kako bi naše selo imalo sadašnjost i budućnost i, mislim da se to i vidi. Naše voljeno rodno selo se gradi i uljepšava, što se ne bi moglo dogoditi bez tih ljudi koji su do zadnjeg trenutka izdržali i branili naše domove u na nas prisiljenom ratu – rekao je Zoltán Cserepes, zamjenik načelnika Općine Tordinci iz redova mađarske nacionalne manjine. Da nisu zaboravili one koji su životom platili slobodnu Hrvatsku, za slobodni Korođ, govore i brojni vijenci koji se svake godine polažu pred spomenik. I, ove godine su predstavnici više udruga iz sela i okolice odali počast. Komemoraciji su, među ostalima, prisustvovali Sanja Rešetar, izaslanica Tome Medveda, potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, Dalibor Bajči, izaslanik Marija Banožića, ministra obrane, dr. Zoltán Császár, konzul Mađarske u Osijeku, Rozalija Jakumetović, predsjednica Vijeća mađarske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije i Oliver Matijević, izvršni predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske. 

Prijevod: Šandor Jakab

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.