Tusványos 30 – Szabadegyetem és diáktábor horvátországi résztvevőkkel

0
81

Harmincadik alkalommal nyitotta meg idén kapuit a székelyföldi Tusnádfürdőn a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. Az előadások témái között szerepelt egyebek mellett a száz éve véget ért első világháború, a rendszerváltoztatás óta eltelt harminc év, illetve a májusi EP-választás tanulságai, és természetesen a magyarságot érintő összes aktuálpolitikai kérdés.

Még 30 évvel ezelőtt fiatal anyaországi és erdélyi magyar politikusok indítványozták, hogy legyen egy szabadegyetem a történelmi Magyarország területén. A fesztivál az évek során egyre nagyobb méreteket öltött, egyre nagyobb súlya lett és egyre komolyabb vendégekkel és előadókkal.

A rendezvény főelőadását rendszeresen Orbán Viktor miniszterelnök tartja, aki ezúttal a rendszerváltás óta eltelt 30 évet értékelte és a nemzet jövőjéről elmélkedett. A miniszterelnök a fórumon kijelentette: a keresztény szabadságért dolgozó politika arra törekszik, hogy megvédjen mindent, amit a liberálisok elhanyagolnak, elfelejtenek és megvetnek. Az előttünk álló tizenöt évet azzal fogjuk eltölteni, az lesz a nemzedéki küldetésünk, hogy szembeforduljunk a liberális korszellemmel és a liberális internacionalizmussal.

A miniszterelnök értékelése szerint generációja történelmi helyzetbe került a rendszerváltozáskor, amelyet kihasználtak, kormánya pedig olyan útra tudta terelni Magyarországot, hogy az vissza tudta szerezni függetlenségét. Az utóbbi harminc évről pedig kijelentette: az a jó, hogy ez az időszak mögöttünk, és nem előttünk van. Most kell a vitézség az előttünk álló tizenöt esztendőre, ezért legyen egy a tábor, legyen egy a zászló, hajrá Magyarország, hajrá magyarok – zárta gondolatait Magyarország miniszterelnöke.

Kárpát-medencei kerekasztal

Tusványoson rendszeresen tartanak Kárpát-medencei fórumot is, ahol a külhoni magyar szervezetek és a magyar kormány vezetői számolnak be a magyarság aktuális helyzetéről.

A Répás Zsuzsanna külügyminisztériumi főtanácsadó által moderált beszélgetésen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke, Klement Kornél, a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének alelnöke, Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke, Mezei János, a Magyar Polgári Párt (Erdély) elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, Tánczos Barna a Romániai Magyar Demokrata Szövetségtől, valamint régiónk képviseletében Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke, aki a közösségünket érintő aktualitásokról és kihívásokról beszélt.

„Kell és lehet a nemzetpolitikában”

Andócsi János kettős minőségben kapott meghívót Tusványosra: mint a HMDK alelnöke és mint újságíró. Az egyhetes szabadegyetem egyik programja volt a Kell és lehet a nemzetpolitikában című tanácskozás. Neves közéleti publicistákkal – Bayer Zsolt, Borbély Zsolt Attila, György Attila, Pesty László és Pósa Károly – együtt járták körbe ezt a kérdéskört.

Andócsi előadásában kiemelte, hogy Horvátország mint erős nemzetállam nem fél a kisebbségeitől, ellentétben Ukrajnával vagy Romániával.

– Nekünk, horvátországi magyaroknak itthon kell meghatározni a kell és lehet fogalomkörében rejlő lehetőségeket, miközben léteznie kell egy egyetemes magyar gondolatnak is, amely a történelmi balsorsból megpróbál előnyt kovácsolni. Ennek vagyunk most tanúi, hiszen anyaországunk gazdasági, politikai és kulturális téren is mindent megtesz azért, hogy az öntudatos ország szimbiózisban tudjon működni az elszakított részek magyarságával – mondta többek között Andócsi János.

A rendezvényen a Hegyalja Ifjúsági Egyesület és a Haraszti Ifjúsági Egyesület tagjai is részt vettek.