Turizmus és magyarság az EU-ban

227
07-turizmus

A magyarországi Kékeden rendezte meg az Abaúj-Abaújban EGTC fejlesztési partnerség a hét végén azt a kétnapos nemzetközi konferenciát, amelynek tematikáját az EU pályázati rendszere és a magyarság kitörési lehetőségei alkották. A konferencián a horvátországi magyarságot Loboda Mátyás és Jakumetović Rozália képviselte.

Az ABAÚJ-ABAÚJBAN Európai Területi Együttműködési Csoportosulás, rövidített nevén Abaúj-Abaújban EGTC 2007. december 21-én, a schengeni határnyitás éjszakáján született 16 magyarországi és szlovákiai önkormányzat és a VITEA Közhasznú Alapítvány szövetségeként.

Megalakulása óta azon kívül, hogy ápolták a Kárpát-medencei országok polgárainak kapcsolatait, fejlesztésekben is gondolkodtak, így többek között elnyerték a „ABAÚJI turisztika határok nélkül„ elnevezésű projekt megvalósításának jogát is. Valamint uniós támogatásból megvalósították a hejcei önkormányzat gesztorságával azt a 2008-ban indult kétéves programot is, amelyben öt ország öt települése vett részt, köztük a horvátországi Dályhegy is.

Az Abaúj-Abaújban EGTC fejlesztési partnerség által szervezett kétnapos konferencián részt vett a HMDK képviseletében Loboda Mátyás, Dályhegy polgármestere és Jakumetović Rozália, a Vukovári Magyar Egyesület elnök asszonya.

Rozália asszony lapunknak elmondta, megérte a hosszú út, mert rengeteg olyan információra tett szert, amelyet kamatoztatni tud majd a vukovári turizmus és az ottani magyarság érdekében. A másik résztvevő, Loboda Mátyás szerint nagyon fontosak az ilyen konferenciák.

– Azért is fontosak, mert mi, polgármesterek olyan ismeretekkel leszünk gazdagabbak, amelyeket majd az EU-ba lépés után fel tudunk használni – mondta Loboda.

Nagy szükség van a pályázatokkal kapcsolatos szemléletváltásra, és a HMDK igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy magyarságunk képviselőit mind jobban bevonja a Kárpát-medencei magyar vérkeringésbe.