Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i DZMH partneri na prekograničnom projektu

0
46

EU projekt pod nazivom „Manjine kao mostovi između zajednica” ima za cilj jačanje međusobne suradnje između Hrvatske i Mađarske pomoću uključivanja nacionalnih manjina. Partneri projekta su Demokratska zajednica Mađara Hrvatske (DZMH), Hrvatska samouprava Pečuh, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Kulturna četvrt Zsolnay iz Pečuha.

Sastanak se ovaj puta održao u Mađarskoj, u Hrvatskom domu u Pečuhu. Na sastanku su bili prisutni Stjepan Blažetin, predsjednik Hrvatske samouprave u Pečuhu, Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, Sámuel Kőszegi, voditelj odjela za projekte Kulturne četvrti Zsolnay, a od strane DZMH njen izvršni predsjednik Oliver Matijević.

- Reklám -

Kako je još na osječkoj konferenciji povodom početka projekta rečeno da se dobivenom potporom može ostvariti više manifestacija Mađara u Hrvatskoj, odnosno Hrvata u Mađarskoj, također će doći na red i promocija ne manjinskih programa sa obje strane granice i time potaknuti prekogranična mobilnost.

Na ovoj sjednici su se nastavili dogovori o ostvarivanju manifestacija u okviru projekta, odnosno, njihovoj promociji. Veliki značaj će se staviti na to da se probudi interes prema programima sa obje strane granice.

-Voljeli bismo pokrenuti jednu mobilnu aplikaciju, koja bi bila pristupačna s obje strane granice, i preko koje bi sve manifestacije, programi bili dostupni ciljanoj publici – izjavio je za list Sámuel Kőszegi, predstavnik Kulturne četvrti Zsolnay.

Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, smatra korisnim pokretanje aplikacije, putem koje stanovnici Osječko-baranjske županije mogu doznati za Festival svjetla u Pečuhu i Festival kobasice, a  u Mađarskoj pak mogu doznati za Ribarske dane u Kopačevu, Paprika festival u Lugu ili osječke vinske manifestacije.

– Osim Ribarskih dana i Paprika festivala aplikacija će pružati informacije i o drugim manifestacijama – rekao je za list Oliver Matijević, izvršni predsjednik DZMH, naglašavajući, kako je ponosan što je  DZMH sudionik ovog projekta, i kako naše okruženje može izvući velike koristi od njega jer se radi o protoku informacija na višem nivou koje može pomoći razvoju pograničnog turizma.

Prema Stjepanu Blažetinu, predsjedniku Hrvatske samouprave u Pečuhu, kako su Mađari u Hrvatskoj, tako i Hrvati u Mađarskoj prvenstveno zainteresirani za vlastita kulturna događanja koja posjećuju u svojim matičnim državama.

-Hodamo jedni pored drugih – tvrdi, a projekt će pomoći da se i upoznamo. Još je dodao i kako manjinski položaj rezultira sličnim interesima i problemima, a putem projekta puno možemo naučiti jedni od drugih  na području ostvarivanja tih interesa.