Túrázás Baranyában, avagy a természet, a kikapcsolódás, a mozgás és a gasztronómia szerelemgyermeke

Az elmúlt időszakban egyre többen igénylik a szabadtéri programokat, ami miatt a túrázásra is nagyobb fókusz helyeződött. Bár a drávaszögi terület nem az, ami úticélként elsőként a túrázók eszébe jut, mégis igazi kincsesládának bizonyul. A Báni-hegyen ugyanis immár a negyedik túraútvonalat jelölték ki.

Túracipő, hátizsák, jó társaság, és irány a természet! A világjárványos idők bezártságának az egyik pozitív hozadéka az volt, hogy elkezdtük meglátni és értékelni a körülöttünk lévő természetet, környezeti adottságokat. Ha kirándulna egyet az ember, akkor általában távolabbi helyekben gondolkodik, ahova nem tud eljutni bármikor. Azonban egy-egy napos vagy egy hétvégényi aktív kikapcsolódásra a mikrokörnyezetünkben is számos lehetőségünk van.

A feszes, szinte percre pontosan beütemezett mindennapi mókuskerékből pedig időnként igenis szükséges kiszakadni a saját fizikai és mentális egészségünk érdekében. A természet tökéletes közege, a túrázás pedig remek lehetősége a testi-lelki feltöltődésnek. Kedvtelési céllal vagy sportolói erőnléttel, családostul, társasággal vagy egyedül, kutyával vagy anélkül, gyakorlatilag mindenki számára elérhető. E tevékenység népszerűségét pedig a környékünkön gomba módra szaporodó szervezett túrák száma is bizonyítja, hiszen egyelőre még kevésbé ismert, de remek kirándulóhelyeink vannak.

Első lépések a hegyoldalon

„A felfedezés öröme nem abban rejlik, hogy nehéz a hátizsák és tör a bakancs, hanem abban, hogy magam, személyesen élhetem át a befogadható természettel való találkozás pótolhatatlan érzését.” Lehoczky János író érzékletes megfogalmazása megmutatja, hogy miért indul el valaki túrázni. Vágyjuk a természet közelségét, szépségét, a csendet, ahol alkalmazkodva és a külső viszonyokat tiszteletben tartva leszünk ismét részei a háborítatlannak. Jómagam is teljesen kezdőként kezdtem felfedezni ezt a tevékenységi formát, és meglepve tapasztaltam, hogy nincs szükség többszáz kilométeres utakra ahhoz, hogy túraútvonalakon barangolhassunk. A Drávaszög szívében található például a Báni-hegy, amely szőlőhegy „csupán”, azonban az elmúlt időszakban egyre több rekreációs programnak ad helyet. 2020-ban egy eszéki egyesület tagjai kezdték el feltérképezni a baranyai útvonalakat, és immár a 4.-et jelölték ki. Pélmonostortól indulva egészen Kiskőszegig közel 40 kilométeres szakasz barangolható be, ami a gyakorlottabbak számára 12 óra alatt teljesíthető. A Báni-hegy legmagasabb pontja az ún. Kamenjak a maga 243 méterével. A kezdő túrázók és a hegymászás iránt érdeklődők számára tökéletes terep, amely tartogat kihívásos szakaszokat. Egy megfelelő túracipő, botok, egy hátizsákban elférő felszerelés, és már neki is vághatunk a baranyai „hegy” meghódításának.

Kiváló programok várják a baranyai táj szerelmeseit

Mislav Matišić nevét jól ismerik a környéken, hiszen számos izgalmas programnak az ötletgazdája és megvalósítója. Az ő nevéhez kapcsolódik a már kilencedik éve megrendezett Spring Lessing – Landranje nevezetű hangulatos túra a Báni-hegy szurdokaiban.

Mislav Matišić

– A családom darázsi származású, éppen ezért nagyon sokat tartózkodtam már gyerekkoromban is ezen a területen. Mindig is szerettem a természetben járni, és évekkel ezelőtt jöttem rá, hogy valójában milyen sok olyan hely van, amit érdemes lenne megmutatni. Itt vannak a szurdokaink, szőlőültetvényeink, csodás gasztronómiai kínálatunk, de a vidék ihlette útleírások, versek is. Mindezt olyan programba sikerült ötvözni, ahol ezt megtapasztalhatja a kikapcsolódásra vágyó személy – mondta el lapunknak Mislav Matišić idegenvezető, aki hozzátette, számos ötlete van még a különböző, a baranyai tájat népszerűsítő programokra, amelyek megszervezését csak az időhiány gátolja.

A már említett Spring Lessing tavaszi túrára fénysebességgel teltek be a helyek, ezért jó hír, hogy áprilisban is lesz egy hasonló program. A 6. Deer&Bike kerékpártúrára még jelentkezhetnek mindazok, akik nem csak a Báni-hegy lankáit, a mezők, a szurdokok szépségeit szeretnék élvezni két keréken, de ismereteket is szereznének a Baranya-háromszögről, valamint egy hagyományos baranyai ételkülönlegességet is megkóstolnának.