Tüntettek a zágrábi taxisok

0
15

Megmozdulást szerveztek a taxisok Zágrábban, mivel úgy érzik, hogy a fővárosban egyre inkább elszaporodó „hobbitaxisok” ellehetetlenítik a munkájukat. A kormánytól várnak most segítséget.

Az általuk tisztességtelennek nevezett konkurencia ellen tüntettek múlt héten a zágrábi taxisok – úgy vélik, hogy a napjainkban nagyon népszerű és elterjedt, mobiltelefonról rendelhető taxialkamazások, az Über és a Bolt tönkreteszik őket. A taxisok szakszervezete ezért arra kéri a kormányt, hogy határozza meg a minimum kilométerárakat, ezzel arra kényszerítve a konkurenciájukat, hogy ők is emeljenek vételdíjat. A taxisok továbbá szeretnék, ha a kormány csökkentené a rájuk kirótt adóterheket, a jelenlegi 25%-ról 13%-ra. A gépkocsivezetők követelései között szerepel még az is, hogy a kormány engedélyezze az öt évnél idősebb gépkocsik taxiként való alkalmazását is.

A követelésekre egyelőre kormányzati válasz nem érkezett, viszont a közvélemény nem támogatja a taxisokat. Az utca embere szerint a taxitarifák eleve pofátlanul magasak, ezért jót tett az Über és a Bolt a piacnak, és nem véletlen, hogy egyre többen választják a mobilos platformokat a fővárosi személyfuvarozók helyett. A taxisok ügyének nem tett jót a tüntetéseken elhangzott példa sem, miszerint nem kerülhet csak 14 kúnába, ahogy a konkurencia állítja, a vasúti pályaudvartól eljutni a buszpályaudvarra. A profi taxisok szerint ezért az egykilométeres útért legalább kétszer ennyit kellene fizetnie az utasnak.

- Reklám -

Már verekedés is volt

Az Über és a Bolt működési alapelve, hogy bárkiből lehet taxis, hobbiszinten is művelheti akár heti pár órában is, ha van autója. Elég, ha valaki regisztrál náluk, a fuvarok szervezését és az adminisztrációt a cég intézi helyettük. Ez nyilvánvalóan nem tetszik a hivatásos taxisoknak, akiknek emiatt a megélhetésük kerül veszélybe, miután a jóval olcsóbb konkurencia elviszi előlük a potenciális utasokat. Az Über és a Bolt sofőrjei már több alkalommal is összetűzésbe kerültek a taxisokkal – a legtöbb viszály a legjobban fizető tengerparti részeken van. Dubrovnikban 2017 nyarán két Über ellen tüntető taxist vertek meg a feldühödött überesek. A két társaság közti viszály tovább durvult, amikor (ugyancsak Dubrovnikban) 2018 nyarán egy taxis úgy megütött egy überes autóvezetőt, hogy az kórházba került. Az összetűzés előzménye állítólag az volt, hogy az überes „elorozott” egy utast a taxistól.