Tüntettek az INA-dolgozók

147

Több mint ezer INA-dolgozó tüntetett múlt csütörtökön Zágrábban az olajipari társaság székháza előtt, mert a tiltakozók szerint a munkáltató olyan átszervezésre készül, amely hátrányosan érinti a dolgozókat.

Maja Rilović, a tüntetést szervező INAS szakszervezet vezetője a zágrábi közszolgálati televíziónak (HTV) nyilatkozva „szokatlan jogi helyzetről” számolt be, amelyben a vállalat kiszervezné a benzinkutas dolgozókat (magát a kiskereskedelmi ágazatot nem) egy másik cégbe, így azok a jövőben „bérelt” munkaerőként dolgoznának az INA-nak. Szerinte ez leépítést eredményezhet, valamint a fizetések „drasztikus” csökkentéséhez és a munkavállalók egyéb jogainak megnyirbálásához vezet.

Az INA közleményben reagált a tüntetésre, amelyben „meglepetésének” adott hangot, amiért a munkáltató és a szakszervezetek között még folyamatban lévő tárgyalások alatt a négy INA-szakszervezet egyike, az INAS demonstrációt szervezett. A vállalat a szakszervezeti lépést úgy értékelte, hogy ezzel megkísérlik elpolitizálni a további tárgyalásokat és megakadályozni a közös megoldás megtalálását.
Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter a tiltakozásra reagálva újságíróknak azt nyilatkozta, hogy tudomása szerint a tárgyalások még folynak, s „mindenki teszi a dolgát”. Hozzátette: a szakszervezetek a dolgozói jogokért harcolnak, ami jó, hadd harcoljanak. „Az INA jól áll, ami azt jelenti, hogy van mozgástér minden lehetséges és reális munkavállalói jog tiszteletben tartására, az igazgatótanácsnak pedig az dolga, hogy a lehető legjobb módon vezesse a vállalatot” – fejtette ki a tárcavezető.

Az index.hr portál szerint Vrdoljak azt is mondta, hogy a korábbi években az INA-beruházások mértéke nem felelt meg a visszatartott nyereségnek. A tárcavezető a beruházásokat sürgette, hozzátéve, hogy „ezért a tavalyi nyereség csak egy részét lehet nyereségként kifizetni”.

Múlt heti ülésén az INA igazgatótanácsa és a felügyelőbizottság úgy döntött, hogy a tavalyi nyereség 50 százalékának osztalékként való kifizetésére tesz javaslatot. Ez 343,5 millió kúnát jelent.

Az INA-részvények 49,08 százalékát a Mol birtokolja, az olajvállalat 44,83 százalékos tulajdonrésze felett pedig a horvát állam rendelkezik.

{fcomments}