Trojeglava: održan je Dan mađarske kulture

0
57

Zajednica Mađara Dežanovac i ove godine održala je tradicionalnu manifestaciju, Dan mađarske kulture. Na događanju organiziranom u mjestu Trojeglava nastupili su mađarski zborovi, folklorne skupine i glazbeni ansambli.

Zajednica Mađara Dežanovac osnovana je 2012. godine, u okviru nje aktivna je i folklorna skupina i ženski zbor. Jedna od tradicionalnih manifestacija Zajednice je Dan mađarske kulture, na koji prvenstveno pozivaju udruge Mađara koji žive u okolici, ali njeguju dobre odnose i sa slavonskim i baranjskim udrugama, pa su tako izvođači došli i od tamo.

Osim folklorne skupine i zbora Zajednice, nastupili su i dječja folklorna skupina Csillagszemű DZMH ogranka Beli Manastir, glazbeni ansambl i folklorna skupina Zajednice Mađara Velika Pisanica, zbor Népdalkör DZMH ogranka Kotlina i mješoviti zbor Alfalusi, kao i ansambl citre i folklorna skupina Mađarskog kulturnog društva Ady Endre iz Zagreba.

Zbor Zajednice Mađara Dežanovac

Društvo Mađara Pakrac bilo je zaduženo za gastronomsku prezentaciju događanja, članovi društva pripremili su sudionicima različita jela, koja su na kraju programa mogli zajedno konzumirati.

-Manifestacija je protekla u izvrsnom ozračju, sretna sam što imamo ovako divne umjetničke skupine. Naše najvažnije vrijednosti su naša kultura, jezik i običaji, što moramo dalje prenijeti na nove naraštaje – rekla je Elika Jarža, predsjednica Zajednice Mađara Dežanovac.

Na manifestaciji su među ostalima bili prisutni Antun Furjan, dopredsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije i Kristina Kubišta, zamjenica načelnika Općine Dežanovac.

Zajednica Mađara Dežanovac svoje programe i svoj rad ostvaruje iz potpora Savjeta za nacionalne manjine, te zaklada Bethlen Gábor i Csoóri Sándor.

Dječja folklorna skupina Csillagszemű DZMH ogranka Beli Manastir