Trojeglava: magyar kultúrnapot tartottak

0
33

A Dežanovaci Magyarok Közössége idén is megtartotta hagyományos rendezvényét, a magyar kultúrnapot. A Trojeglava településen rendezett eseményen magyar kórusok, népi tánccsoportok és zenekarok mutatkoztak be.

A Dežanovaci Magyarok Közössége 2012-ben alakult meg, az egyesület keretei között tánccsoport és női kórus is működik. Az egyik hagyományos rendezvényük a magyar kultúrnap, amelyre elsősorban a környéken élő magyar egyesületeket hívják meg, de jó kapcsolatot ápolnak a szlavóniai és baranyai egyesületekkel is, így onnét is érkeznek rendszeresen fellépők.

A Dežanovaci Magyarok Közösségének kórusa

Saját tánccsoportjuk és kórusuk mellett színpadra lépett a HMDK pélmonostori alapszervezetének Csillagszemű gyermektánccsoportja, a Nagypiszanicai Magyarok Közösségének zenekara és tánccsoportja, a HMDK sepsei alapszervezetének Népdalköre és az Alfalusi Vegyes Kar, valamint a zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör tánccsoportja és citerazenekara is bemutatkozott.

Az esemény gasztronómiai felelőse a Pakráci Magyarok Közössége volt, tagjaik különböző ételeket készítettek a résztvevőknek, amelyeket a program végén közösen fogyasztottak el.

A pélmonostori Csillagszemű gyermektánccsoport

– Remek hangulatban telt a rendezvény, örülök, hogy ilyen nagyszerű művészeti csoportjaink vannak. Kultúránk, nyelvünk és szokásaink a legfőbb értékünk, amit tovább kell adnunk – mondta Jarža Elika, a Dežanovaci Magyarok Közösségének elnöke.

Az eseményen részt vett többek között Furjan Antun, Belovár-Bilogora megye magyar kisebbségi önkormányzatának az alelnöke és Anita Kubišta, a Dežanovaci járás elöljáró-helyettese is.

A Dežanovaci Magyarok Közössége programjait, tevékenységét a zágrábi Kisebbségi Tanács, a Bethlen Gábor Alap és a Csoóri Sándor Alap pályázatain elnyert támogatásokból valósítja meg.