Trodnevni Dunav fest u Vukovaru

8

U organizaciji grada Vukovara i lokalne Turističke zajednice, i ove godine je održan Dunav fest od 27. do 29. lipnja, gdje je Udruga Mađara grada Vukovara među posjetiteljima postigla veliki uspjeh sa svojom sekcijom Okusi mađarske kuhinje.

Veza između grada Vukovara i Dunava traje od pamtivijeka. Upravo zato što je Vukovar osnovan na obali druge najduže rijeke u Europi, grad već godinama obilježava Međunarodni dan Dunava, koji je danas poznat kao Dunavski festival. Na festivalu, koji traje više od 20 godina, lokalno stanovništvo i posjetitelji mogli su uživati u raznovrsnim programima, uključujući dječje radionice, sajam, vožnju brodom i natjecanje u kuhanju fiša.

-Mogu reći da je naša udruga završila lipanj spektakularnom prezentacijom i degustacijom hrane. Naši su članovi u Mađarskoj kući pripremili karakteristična jela seoske kuhinje slavonskih Mađara, koja smo zatim predstavili na Dunav festu. Zadovoljni smo, između ostalog, i zato što je sve nestalo – rekla je ponosno o aktivnostima Rozalija Jakumetović, predsjednica Udruge Mađara grada Vukovara.

Članovi Udruge Mađara pripremljenu hranu predstavili su na terasi Hotela Lav. Gospođa Rozalija pričala je o mađarskoj tradicionalnoj kuhinji i s prisutnima podijelila recept za popularni tradicionalni sataraš, kojeg su prisutni mogli i kušati. Na mađarskom štandu su se našla sljedeća jela: masni kruh, kobasica, slanina, gulaš juha, punjena palačinka iz Hortobađa, cigansko pečenje, pečena kobasica, dinstani krumpir, pile s medom, salata, griz štrudla, kuglof, salenjaci…

Program Okusi mađarske kuhinje podržali su Savjet za nacionalne manjine Zagreb i Vijeće mađarske manjine grada Vukovara.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.