Trianonról tanácskoztak négy ország történészei

0
183
11-trianon

Pélmonostor – Érintkezések és közelítések: történelmi valóság a hitelesség keresztútjain munkacímet viselte az a Trianon-konferencia, amelyre múlt csütörtökön került sor Pélmonostoron.

A nemzetközi konferenciát a pélmonostori székhelyű Baranyai Történeti Egyesület az eszéki  J. J. Strossmayer Egyetem Bölcsészettudományi Karával közösen szervezte, amelynek fő támogatója Pélmonostor városa volt. A konferenciára meghívást kaptak magyarországi, horvátországi, bosznia-hercegovinai és vajdasági előadók is. A tanácskozás során különböző megközelítések hangzottak el a Trianon-témával kapcsolatban. Az előadók között volt prof. dr.sc. Balta Ivan, az eszéki bölcsészkar történelem tanszékének vezetője és dr. sc. Ferkov Jakab, a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum igazgatója is.

– Nagyon örülünk annak, hogy ilyen szép számban fogadták el a meghívást az előadók, és ha voltak is viták, azok szakmai szinten maradtak. Terveink szerint az előadások az év végéig könyv formájában is megjelennek majd – nyilatkozta lapunknak Davorin Taslidžić, a konferencia főszervezője.

Andócsi János a levezető bizottság tagjaként fontosnak tartja, hogy a 91 évvel ezelőtti magyar történelmi tragédiáról közösen tudjunk beszélgetni a többi érintett néppel is, ami a békés együttélés egyik előfeltétele ebben a történelmi traumákkal „megáldott” régióban.