TREBA NAM JAK MANDAT U ZAGREBU, na izborima svi Mađari trebaju tražiti mađarski glasački listić

Zašto ćete glasati na mađarskom glasačkom listiću? - pitali smo neke naše sunarodnjake Mađare u Hrvatskoj

27

17. travnja mađarsku zajednicu u Hrvatskoj čeka još jedan izazov na kojeg možemo najbolje odgovoriti samo ako nas što više glasa za kandidate na mađarskom glasačkom listiću. Treba nam jako zastupanje interesa u Zagrebu, za što je potreban svaki glas.

Janoš Fica (Suza)

Prvi i najvažniji razlog iz kojega ću tražiti mađarski glasački listić jeste taj što sam Mađar. Osim toga, za sve nas je važno da naš saborski zastupnik na osnovu što većeg broja glasova ima što jači legitimitet u slijedećem ciklusu. Ne zaboravimo koliku je potporu dobila mađarska zajednica u Hrvatskoj i kroz kakav je razvoj prošla zahvaljujući radu Róberta Jankovicsa. Za sve to možemo se odužiti tako da 17. travnja izađemo na izbore i tražimo mađarski listić.

Rozalija Jakumetović (Vukovar)

Kod nas je ovo pitanje od iznimne važnosti, naime živimo u dijaspori i članovi naše male mađarske zajednice pripadaju starijoj životnoj dobi. Moramo sačuvati naš identitet, to uvijek naglašavam. Svaka biljka propadne, ukoliko joj se korijenje isuši. Nalazimo se u takvom položaju da su nam za njegovanje našeg identiteta, naših običaja i njihovu predaju budućim naraštajima osigurani svi mogući uvjeti i za to sada možemo izraziti zahvalnost našim glasovanjem.

Zoltan Čerepeš (Korođ)

Prva pomisao na vaše pitanje mi je da smo mi Mađari i moramo zastupati naše interese. Ako po tom pitanju mislimo na Korođ, onda možemo vidjeti koliko znači jako zastupanje interesa u Zagrebu. Naše selo se od mirne reintegracije nije toliko razvilo koliko je u zadnjih 6-7 godina. A, to možemo zahvaliti svome pravom odabiru, našem saborskom zastupniku, putem kojega se naš glas čuo prilikom donošenja odluka.

Erik Munk (Lug)

Kao jedan od čelnika naše zajednice, ne mogu ne spomenuti vidljiv napredak koji je u Lugu ostvaren posljednjih godina. I ne treba govoriti samo o tome, već i da naše manifestacije, koje podižu reputaciju naših sela, također dobivaju veliku podršku. To možemo zahvaliti našem saborskom zastupniku. Ako želimo da se te stvari nastave razvijati ovom brzinom, onda i mi moramo učiniti nešto. To možemo ako što više nas izađe na izbore 17. travnja i damo snažnu podršku mađarskim kandidatima na mađarskom glasačkom listiću.

Kristian Palinkaš (Novi Bezdan)

Na ovo pitanje mogu odgovoriti i kao voditelj i kao pojedinac. Ako pogledamo naše selo, vrlo je jednostavno: sva unapređenja posljednjih godina rezultatom su lobiranja saborskog zastupnika Mađara. A, moje uvjerenje, kao pojedinca, jeste da je očuvanje mađarstva itekako zadaća zajednice, a ne samo jednog čovjeka ili čelnika. Svako dijete upisano u mađarsku školu i svaki glas dat za mađarsko zastupanje interesa cigla je u zidu našeg opstanka.

Deže Kelemen (Laslovo)

Svima nam je izuzetno važno imati jako zastupanje interesa Mađara u Hrvatskom saboru. Róbert Jankovics već je dokazao svoju sposobnost. Pokazati snagu naše mađarske zajednice moguće je samo ako tražimo mađarski glasački listić i glasamo za kandidatski par koji zastupa naše interese. Unapređenja koja su se do sada dogodila u našem selu, mogla su se ostvariti i nastaviti će se u budućnosti samo ako svi mi, kojima je stalo do budućnosti i našeg opstanka, to pokažemo na glasovanju.

Zoltan Balaž-Piri (Zagreb)

Za mene je vrlo važno pokazati osobi koja će preuzeti ulogu odlučivanja na čelu naše mađarske zajednice da može računati na moju potporu, u ovom slučaju to znači da ću i ja svojim glasom ojačati njegov legitimitet. Nije svejedno s koliko će glasova naš zastupnik dospjeti u Sabor. A, jako zastupanje može pružiti samo snažna zajednica. To je odgovornost svih nas. Ja ću 17. travnja sigurno tražiti mađarski glasački listić koji simbolizira naš identitet.

Imre Huđik (Dalj Planina)

Róberta Jankovicsa poznajem dvadeset i četiri godine, s nama je od početka karijere, nije bilo manifestacije u Dalj Planini kojoj ne bi prisustvovao. To nam je uvijek puno značilo, jer je Dalj Planina u dijaspori. Róbert je uspio okupiti Mađare u Hrvatskoj u jedinstvenu zajednicu, a i mi smo ušli u „krvotok” te zajednice. Róbert Jankovics i Olivér Matijević puni su energije, volje, iskustva, stručnog znanja i uspostavljene mreže kontakata. Sve je to, mislim, više nego dovoljno za izbor mađarske liste. Za stanovnike Dalj Planine to čak i nije pitanje.

Hajnalka Paliž-Tot (Laslovo)

Da bi naš saborski zastupnik mogao nastaviti dosadašnji uspješan rad, da bi mogao argumentirati i boriti se za naše interese u ovom neizvjesnom i prilično nepredvidivom političkom okruženju, Róbert Jankovics mora imati jak mandat, to je naš temeljni interes, na bilo koji način ili tko god formira vladu.

Žolt Micheli (Vardarac)

Odabrat ću mađarski glasački listić, jer je to posve prirodno i niti jedna druga stranka neće zastupati naše interese. I nadalje imamo potrebu za jakim glasom u Zagrebu, a to će se ostvariti ukoliko što više nas glasa za mađarske kandidate. U proteklim godinama, u Vardarcu su se ostvarile takve stvari, koje nisu niti u prijašnjih 30-40 godina. A, to je bilo moguće samo zahvaljujući predstavniku Mađara sa velikim legitimitetom. Važno je da se rad započet proteklih godina nastavi i u nadolazećem razdoblju, a za to je potrebno jako puno mađarskih glasova.

Žolt Faraho (Kopačevo)

Jasno je vidljivo da su Mađari u Hrvatskoj imali kompetentnog saborskog zastupnika, a naša je zajednica doživjela nevjerojatnu obnovu, ne samo u Kopačevu, nego u cijeloj zemlji. Najveći rezultat rada Róberta Jankovicsa kao zastupnika, nadilazi investicije i subvencije – zahvaljujući njemu Mađari u Hrvatskoj razvili su se u živu, pravu zajednicu. Mislim da je interes i dužnost svih nas sudjelovati na glasovanju 17. travnja i izabrati mađarsku listu.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.