Tradicija koja živi: berba grožđa u DZMH ogranak Kotlina

0
17

Već treću godinu zaredom u DZMH ogranku Kotlina organiziraju zajedničku berbu grožđa, na koju očekuju ne samo članove udruge već i sve druge mještane sela, čak i goste iz daljega, tako su ove godine u programu sudjelovali i članovi udruge iz Vukovara i Luga.

U Karpatskom bazenu već se stoljećima bave vinogradarstvom. Prema vinogradarima, u poslovima koji trebaju slugu, a ne samo gazdu, berba je kruna radova.

Desetljećima prije, gazde iz Kotline imali su vinograde i podrume pune vina,  danas se u selu manje njih bavi ovom uzgojnom kulturom. Udruga DZMH iz Kotline je na sreću došla u posjed jednog takvog, vrlo impozantnog, sjedišta koji ima vinski podrum i vinograd. Članovi su to s veseljem prihvatili i od tada zajednički održavaju nasad i rade berbu plodova svoga rada, od uroda prave vino koje poslije nude svojim gostima.

- Reklám -

I prošle nedjelje je oživjelo dvorište sjedišta, i mali i veliki su se kantama zajedno pošli u redove vinove loze.

-Držimo jako dobrom idejom zajedničku berbu i pripremu vina, naime i naši preci su to tako radili, a mi ovako nosimo dalje tradiciju. Svake godine u veselom raspoloženju obavimo berbu i pripremimo grožđe – rekao je Zoltan Šipoš, predsjednik DZMH ogranka Kotlina.

Obrano grožđe je u kantama poredano ispred preše čekajući mljevenje. Najzanimljiviji dio, gaženje grožđa i najmlađi su mogli isprobati, a i prešanje se obavlja tradicionalno ručno.

-Jedan od ciljeva naše manifestacije jeste očuvati stare običaje od zaborava i omogućiti mladima uvid u stari način pripreme vina – rekla je Sanela Proser Horvatin, potpredsjednica DZMH ogranka Kotlina.

Program očuvanja običaja, na kojemu je sudjelovao i Róbert Jankovics, predsjednik DZMH, podupire Savjet za nacionalne manjine i zaklada Bethlen Gábor.