Továbbviszik a lakodalmas zene hagyományát

0
193

Kórógyon a Hagyományőrző Egyesület folytatja zeneoktatási programját, melyen a gyermektánccsoport zenélni vágyó tagjai ismerkedhetnek meg a billentyűs, ütős, pengetős, fúvós hangszerekkel. A zenei műhely felvette Lebár Lajos néhai kórógyi tanító nevét.

A szlavóniai Kórógy számunkra a magyar mulatós zene központja, ahol mindig voltak művelői a „muskátlizenének”. Az Aranycsárdás zenekar országszerte mulattat magyar bálokon, lakodalmakon és más rendezvényeken. A Kórógy Magyar Hagyományőrző Egyesület pedig évente megszervezi a faluban a Zenészek Találkozóját, mely legnagyobb rendezvényévé vált, s amelyre az egész Kárpát-medencéből érkeznek fellépők.

Az egyesület tagjai azt szeretnék, hogy a fiatalok is továbbvigyék ezt a szép hagyományt, ezért még 2018-ban elindították a zeneoktatást. A résztvevők az egyesület keretében működő gyermektáncegyüttes tagjai, alsó és felső tagozatos általános iskolások.

– A zeneoktatás ötlete már korábban felmerült egyesületünk berkeiben, hiszen Kórógy mindig is a mulatós zene fellegvára volt. 2018-ban pályázatot nyertünk projektünkre a Csoóri Sándor Alapnál, így tavaly végre beindulhatott a munka, sikerült hangszereket vásárolnunk – nyilatkozta lapunknak Cserepes Zoltán, az egyesület elnöke, az Aranycsárdás zenekar tagja.

Vajdasági zenészeket kértek fel oktatónak

A gyerekek a mulatós zene egyik alaphangszerén, a szintetizátoron kezdték tanulni az alapokat. A hagyományőrző egyesület vezetői a doroszlói (Vajdaság) Csernicsek testvéreket kérték fel, hogy tanítsák a fiatalokat.

Csernicsek Ervin és Edvin, követve a családi hagyományt, a zenei pályára álltak. Az alapfokú zeneiskolát Apatinban végezték zongora, klarinét, illetve trombita szakon, majd a szabadkai középfokú zeneiskola elvégzése után az újvidéki zeneakadémián folytatták tanulmányaikat. Aktívak a zene világában, vezetik a doroszlói fúvószenekart, saját együttesük a Twins Band, valamint tagjai a kupuszinai Melody együttesnek és 2018 óta a kórógyi Aranycsárdásnak is.

– A zenekar tagjaival szoros barátság szövődött köztünk, és amikor Cserepes Zoltán felkért bennünket, örömmel vállaltuk a zeneoktatás vezetését. A gyerekek nagyon aranyosak, lelkesek és tanulékonyak – nyilatkozta lapunknak Csernicsek Ervin, hozzátéve, összhangban dolgoznak a gyerekekkel, ami meg is hozta gyümölcsét.

A fiatal zenésztanoncok több helyi rendezvényen is színpadra léptek

A fiatalokat két csoportba osztották, az idősebb csoportba hat (5-6. osztályos) lány, a fiatalabba hét (negyedikes) fiú jár. Gyorsan tanulnak, már volt is alkalmuk megmutatni munkájuk eredményét közönség előtt.

– Páran már a szakcsoport kezdete előtt elkezdték a zenetanulást, ők már felléptek a 2018-as farsangi fesztiválon és zenésztalálkozón is. A szakcsoport lánytagjai a tavalyi gyermekszemlén mutatkoztak be először, a karácsonyi évzáró műsoron pedig a teljes csoport részt vett, karácsonyi dalokat adtak elő – tudtuk meg az egyesület vezetőjétől.

Folytatják a zeneoktatást

Cserepes örül, hogy a fiatalok kitartóak, hiszen nagy eredménynek számít lekötni a figyelmüket a zenetanulással. Haladásuk arra ösztönözte az egyesületet, hogy ismét pályázzanak a Csoóri Alapnál, és tovább folytassák a munkát. Az elnyert támogatás nagy részét újabb hangszerek vásárlására fordítják. A fiatalok már dobon, szintetizátoron, szaxofonon, trombitán, gitáron, hegedűn, furulyán is tanulhatnak.

A szakcsoportban egyelőre tartják magukat a kórógyi zenei hagyományokhoz, és maradnak a mulatós muzsika területén, de ha lesz iránta érdeklődés – tette hozzá Cserepes –, nem kizárt, hogy nyitnak a népzene felé is.