Továbbképzés a laskói iskolában – szülőknek is

357
09-Lasko

Laskó – A Laskói Általános Iskolában kétnapos továbbképzésre került sor a magyarul oktató tanárok, illetve a tanintézményben tanuló gyerekek szülei számára.

November 19-én és 23-án került sor a magyarul oktató horvátországi tanárok és a laskói tanintézményben tanuló diákok szüleinek a továbbképzésére, amelyet a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma kezdeményezése alapján a Laskói Általános Iskola valósított meg. A kétnapos képzés alatt előadásokon, műhelymunkákon vehettek részt a tanárok és az érdeklődő szülők.

– A képzés megvalósításához a Szülőföld Alap nyújtott anyagi támogatást. Vidékünkön még nem volt példa arra, hogy tanárok és szülők közösen vettek volna részt egy ilyen hasznos műhelymunkában – nyilatkozta lapunknak Lisztovits Attila, a házigazda iskola igazgatója.

Konfliktuskezelés, függőség, tanulási gondok

A felsorolt fogalmak mindegyike ismerős mind a tanárok, mind a szülők körében. A fiatalok napjainkban egyre több káros hatásnak vannak kitéve, és az iskola az egyik legfontosabb színtere annak, ahol többek között megtanulhatja a helyes értékrendet. Persze a család, a szülők is felelősek, hiszen hiába a tanárok nevelő szándéka, ha otthon egészen mást lát a gyerek. Ezért is bírnak olyan nagy jelentőséggel azok a továbbképzések, ahol arról lehet tájékozódni, hogy miként is lehet együttműködve minél jobb eredményeket elérni a nevelés terén. Kovács-Burján Gizella magyartanár és drámapedagógus az első napon a konfliktuskezelésről tartott előadást.

– Olyan műhelymunkákat, feladatokat, gyakorlatokat mutattam a laskói pedagógusoknak, valamint a szülőknek, amelyeket akár a gyerekekkel közösen is feldolgozhatnak. A drámapedagógiai módszereket általában a diákok is sokkal jobban szeretik, mint a frontális oktatást – mondta az előadó.
A keddi (november 23.) alkalmon ketten tartottak előadást: dr. Szicsajmov Ibolya a függőségről, Lemál Edit pedig a tanulási problémákról beszélt a hallgatóságnak.