Tovább szépülnek, épülnek közösségi tereink

151

Befejeződött a várdaróci tájház udvarának a felújítása, a templomkerítés építésével is jól haladnak.

Magyar szervezeteink nagyarányú, évtizedek óta nem látott anyagi támogatásban részesültek az elmúlt két évben, és folyamatosak az építkezések a magyarok lakta településeken. Rendszeresen számolhatunk be újabb felújításról, illetve új épületek létrejöttéről, így évente több, a magyar közösségek, szervezeteink számára fontos objektum átadására kerül sor.

Várdaróc: a templom és az egykori iskola

Fontos településtörténeti pillanat részesei lehettünk tavaly november 28-án, amikor daruval a helyére emelték a 15 méter magas új toronysisakot, ezzel visszanyerte korábbi, hatvan évvel ezelőtti impozáns formáját a várdaróci református templom. A zágrábi Kulturális Minisztérium Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk közbenjárásának köszönhetően 420 ezer kúnával támogatta az új toronysüveg elkészítését. Idén pedig további 300 ezer kúnából folytatódhat a felújítás, jelenleg a templom kerítését építik.

A templom közelében lévő romos épületből tájházzá alakított egykori iskolaépületen a megnyitó óta folyamatosan dolgoznak.

Ahhoz, hogy az épület ne csak tájházként funkcionáljon, hanem rendezvényeket, összejöveteleket is lehessen itt szervezni, szükség volt a mellékhelyiségek, mosdók kialakítására is, ezek 2016-ban készültek el a magyar nemzetpolitikai államtitkárság támogatásával és a HMDK saját forrásainak felhasználásával. A napokban pedig befejeződött az udvar felújítása is.

– Aki pár évvel ezelőtt járt az egykori iskolaépületben, állíthatom, hogy ma rá se ismerne, hiszen hatalmas változáson ment keresztül. Igazán büszkék vagyunk erre az épületre, amely méltó helye múltunk értékeinek. A belső kiállítóterek mellett az udvar egyes részeit is kültéri kiállítóhellyé alakítjuk. Számos tervünk van még, de már eddig is büszkén mutattuk meg másoknak, és a következő időszakra is több csoport jelentkezett be – mondta Micheli Zsolt, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület elnöke.