Történelmi siker: rekordszámú, több mint 3 millió szavazat a Fideszre

A levélszavazatok, az átjelentkezők és a külképviseleteken szavazók voksainak megszámolása után kialakult az új magyar Országgyűlés összetétele. A levélszavazatokkal együtt a Fideszre leadott szavazatok száma meghaladta a 3 milliót, így az idei a párt harmincéves történetének legjobb választási eredménye. A Fidesz-KDNP ismét kétharmados többséggel rendelkezik majd az új Országgyűlésben.

Rekordszámú szavazat

A levélszavazatokkal együtt a Fideszre leadott szavazatok száma meghaladta a 3 milliót, így az idei a párt harmincéves történetének legjobb választási eredménye. Eddig ezt szintén kizárólag Orbán Viktor és a Fidesz tudta megközelíteni, négy éve, a 2018-as országgyűlési választásokon több mint 2,8 millió listás szavazattal.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint a 106 egyéni választókerületből 87-ben a Fidesz-KDNP pártszövetség jelöltje nyert, 19-ben a DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd szövetség jelöltje szerzett mandátumot.

Országos listáról a Fidesz-KDNP 48, a DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd szövetség 38, a Mi Hazánk Mozgalom 6 képviselőt küldhet az Országgyűlésbe.

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata egy kedvezményes mandátumhoz jutott.

A 199 fős Országgyűlésben így a Fidesz-KDNP-nek összesen 135, a DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd szövetségnek 57, a Mi Hazánknak 6, a német önkormányzatnak 1 képviselője lesz.

A rendszerváltás óta ilyen sok voks egyetlen pártlistára sem érkezett. Igaz, ebből csaknem negyedmillió a határon túl leadott levélszavazat volt, a magyarországi lakcímmel nem rendelkező állampolgárok pedig csak 2014 óta szavazhatnak a parlamenti választáson. De a belföldön begyűjtött 2 809 238 szavazat is rekord, 2010-ben, amikor nyolcévnyi baloldali kormányzás után (kétharmados parlamenti többséget szerezve) hatalomra jutott, a Fidesz-KDNP 2 706 292 voksot kapott, ami 52,73 százalékos eredménynek felelt meg. Az április 3-án belföldön elért 52,15 százalék ennél ugyan kisebb arány, a határon túli szavazatokkal viszont 54,1 százalékon zárt a kormányoldal, ami a legmagasabb párttámogatottság 1990 óta.

Ennek fényében nem meglepő, hogy az Orbán Viktor vezette pártszövetség a választókerületek nagy részében növelni tudta a támogatottságát. Az viszont megdöbbentő adat, hogy a 106 egyéni körzetből 102-ben jobb eredményt ért el a Fidesz-KDNP, mint 2018-ban.

Vidéken átlagosan 5,21 százalékkal múlták felül a kormánypárti jelöltek a négy évvel korábbi teljesítményüket. Olyan mértékben növekedett a kormánypártok támogatottsága, hogy a 88 egyéni választókerületből 24-ben 60 százalék feletti szavazatarányt ért el a jelöltjük. Négy éve még csak öt ilyen körzet volt. Hasonlóan beszédes adat, hogy vidéken a választók 55 százaléka a kormánypárti jelöltre voksolt.

Nagyon jól felépített kampány

A Fidesz nagyarányú választási győzelméhez az ellenzék katasztrofális teljesítménye, valamint a kormánypárt nagyon jól felépített, az elért eredmények megvédéséről, Magyarország függetlenségének és szuverenitásának megőrzéséről szóló kampánya járult hozzá – mondta Lánczi Tamás politológus a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában nyilatkozva.

Az elemző szintén nagyon fontosnak nevezte a Fidesz-kampány lebonyolításának profizmusát. „Mindenki tudta, hogy mi a feladata, nem voltak üresjáratok” – mondta.

Lánczi Tamás aláhúzta, a Fidesz hitelességét növeli, hogy az emberek a pénztárcájukon érzik, hogy egy nagy gazdasági erősödés történt az elmúlt 12 évben. Kiemelte, egy felmérés szerint 1970 és 2010 között a magyar átlagbér reálértékben mindössze 22 százalékkal nőtt, míg 2010 és 2022 között 65 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek. Mindez azt jelenti, hogy a ma élő generációk körében most először nőttek lökésszerűen a bérek, a háztartások először tudtak felhalmozni, először érezhették emberek úgy, hogy nem egyik napról a másikra kell élni – fejtette ki a politológus. Lánczi Tamás szerint ennek tudható be, hogy Magyarország a GDP tekintetében idén megelőzte a régi uniós tag Portugáliát.

KÉT PARLAMENTI MANDÁTUM A FIDESZNEK A KÜLHONI SZAVAZATOKNAK KÖSZÖNHETŐEN

Több mint 264 ezer levélszavazat érkezett, közel 94 százalékuk a kormánypártokra. A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján 318 083 érvényes levélszavazat érkezett be. A határon túliaktól jövő voksok elsöprő többségét a Fidesz-KDNP listája szerezte meg, a levélszavazatok közel 94%-át kapta. A választáson a Fideszre leadott szavazatok összesen 8 százaléka „keletkezett” az ország határain kívül, ami két mandátumot hozott a pártnak.

HMDK: Köszönet azoknak a horvátországi magyar embereknek, akik szavaztak

Jankovics Róbert, a HMDK elnöke gratulált a Fidesz elsöprő sikeréhez, és ezúton is köszöni mindenkinek, aki részt vett a választáson.

– Köszönjük, hogy részesei lehetünk a mostani nemzeti összefogásnak, köszönjük a legújabb választási diadalt, és köszönjük minden horvátországi magyar embernek, aki szavazott – mondta Jankovics Róbert.