Tornaterem épül Laskón

389
cimlap-iskola

Több éves türelmes és kitartó „lobbizás” után remélhetőleg még az idén megkezdődik Laskón az általános iskola tornatermének építése – mondta el lapunknak Kovacsevity Anna, az intézmény igazgatója.

Hosszú évek „lobbizása”, utánjárása előzte meg a döntést, mely szerint a horvát kormány vállalja a tornaterem megépítését, valamint az iskola teljes körű felújítását, amit rögzítettek a Horvát-Magyar Kisebbségi Vegyes Bizottság, valamint a Kormányközi Vegyes Bizottság legutóbbi ülésének a jegyzőkönyvében is.
A laskói iskola fél évezredes múltra tekint vissza. Az alapítását követő évtizedekben élte fénykorát, de még most is nagy jelentőségű nemcsak a laskóiak, hanem magyarságunk életében is. Híres és sikeres emberek kezdték tanulmányaikat a laskói iskolában, Kovacsvity Anna, az intézmény igazgatója azt mondja, most is arra törekednek, hogy diákjaikat ellássák a hátralevő tanulmányaikhoz szükséges kellő alapokkal.
_DSC1118-copy– Sajnos a kinevezésemet megelőző másfél-két évben az igazgatóválasztási „harcok” miatt mind a tantestületben, mind a szülői közösségben, az iskolaszék tagjai között, sőt a szélesebb közösségben is nagyon megromlottak az emberi kapcsolatok. Úgy érzem, hogy a másfél év alatt, amióta az iskola élére kerültem, bebizonyítottam, hogy munkatársaimmal együtt diákközpontú oktatási intézmény kialakításán dolgozunk, hogy minden esetben a tanulók pozitív előmenetelét, sikeres jövőjét tartjuk a legfontosabbnak – mondja a laskói iskola vezetője.
Hozzáteszi azt is, hogy számtalan olyan programmal rukkoltak elő, amelyek nemcsak a tanulókat, hanem a közösség valamennyi tagját megmozgatják.

 

cimlap-iskola

 

– Iskolánk nagyon szép, biztonságos, egészséges környezetben épült, de a kezdetek óta nagy gondot jelent a tornaterem hiánya. A testnevelési órákat télvíz idején kizárólag egy zsibongónak nevezett, multifunkcionális teremben tartjuk, amely naponta egyszer ebédlővé alakul át. Mondanom sem kell, hogy szakmai szempontból elfogadhatatlan ez a helyzet, sőt egészségügyileg is elmarasztalható. Már elődeim is sok ajtón kopogtattak ez ügyben, és remélem, hogy a tavalyi évben sokkal, de sokkal közelebb kerültünk a célhoz, hiszen elkészült az előtere, és a fő terv kidolgozásához szükséges engedélyek beszerzése is megtörtént. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy nemcsak az iskolásoknak, hanem magának a településnek, Laskónak is nagy szüksége van egy ilyen jellegű építményre, hiszen a közelben nincs rekreációs sportolásra alkalmas terem Hercegszőlőstől Bellyéig. Az sem mellékes szempont, hogy az új tornaterem megépítése által új munkahelyek jöhetnek létre. Fontos hangsúlyozni, hogy egy ilyen projekt sikeres megvalósulása csupán akkor lehetséges, ha támogatókra lel az ember. Úgy tűnik, hogy a korábbi évekkel szemben most mind a megyei illetékesekben, mind a magyar kormányszervekben, mind a Bellyei járás vezetőségében támogatókra leltünk – fejtette ki lapunknak Kovacsevity Anna.
A Bellyei járás Eszék-Baranya megye partnereként jelenik meg, és abban bíznak, hogy hasonlóan gyorsan épül fel majd a laskói tornaterem, mint a bellyei.
06_VargaGabor-copy-2– Célunk, hogy minden járási település egyformán fejlődjön. Sajnos a kormány adóreformja miatt járásunk is jelentős pénzektől esik el idén, de ettől függetlenül – lehetőségeinkhez mérten – azon vagyunk, hogy ne romoljanak az itt élők életkörülményei, legalábbis azokon a területeken ne, amelyekre a járási vezetőség ki tud hatni. Így az idén sem vettük lejjebb például az egyesületeknek járó támogatásokat, miközben a tőlünk sokkal gazdagabb önkormányzatok, például Pélmonostor városa ezeket a tavalyihoz képest 20%-kal csökkentette. A Bellyei járás – mandátumunk kezdete óta – lobbizik a laskói tornateremért. Itt elsősorban Cickaj elöljáró úrra gondolok, de a HMDK is éveken át megtett és megtesz mindent azért, hogy minden horvát-magyar fórumon a jegyzőkönyvekben rögzítsék a horvát fél ez irányú kötelességét, vagyis hogy végre megépüljön a színvonalas oktatáshoz nélkülözhetetlen tornaterem Laskón, amelyet majd természetesen a délutáni-esti órákban mások, a rekreációs céllal sportolni kívánó egyesületek is használhatnak. Tudtommal a projekt elkészítése az utolsó fázisban van, és az év folyamán megkezdődik majd az építkezés is, amiben a Bellyei járás hivatalosan is partnere lesz az iskola fenntartójának, Eszék-Baranya megyének. Bízom benne, hogy mielőbb elkezdődhetnek a munkálatok – nyilatkozta lapunknak Varga Gábor, a Bellyei járás elöljáró-helyettese, a HMDK alelnöke.

 

{fcomments}