Több mint száz napja tiltakoznak a kormány közönye ellen a horvát veteránok

174

Századik napjába fordult múlt kedden az a tiltakozó akció, amelyet a horvát veteránok folytatnak a veteránügyi minisztérium előtt a kormánykoalíció közönye ellen.

Az 1991-95-ös szerb-horvát háború egykori résztvevői a karácsonyt és a szilvesztert is a szabadban felállított sátrakban töltötték. Kolinda Grabar-Kitarović januárban megválasztott jobbközép államfő választási győzelme utáni első útja is a veteránok sátrába vezetett.

A tüntetők egyik követelése az, hogy Predrag Matić veteránügyi miniszter és két helyettese mondjon le, mert szerintük alkalmatlanok, és felelőtlenül vezetik a minisztériumot, de leginkább azért, mert megalázóan és lenézően bánnak velük.
Másik követelésük, hogy a kormány rendezzen nyilvános vitát a horvát veteránok jogairól szóló törvény módosításáról és kiegészítéséről, és a parlament foglalja azt alkotmányba.
A veteránok szerint erre azért van szükség, hogy megvédjék a honvédő háború és a harcosok becsületét, s hogy a jövőben egyetlen kormány se tudjon ezen változtatni.
Horvátországban évente 100-120 veterán követ el öngyilkosságot a tüntetők szerint.
Követeléseik máig számos vitára adnak okot. Sokak szerint csak saját pénzügyi juttatásaikat akarják biztosítani, és nem érdekli őket, hogy mások sokkal hátrányosabb helyzetben vannak.
Nagyon sokan viszont mellettük állnak. Nemcsak céljaikkal értenek egyet, hanem anyagilag is segítik őket. A sátrakba naponta kétszáz adag élelem érkezik, amelyet a tüntetők sokszor megosztanak a hajléktalanokkal és más rászorulókkal. Đuro Glogoški, a mozgássérült veteránok egyesületének elnöke a Jutarnji list című horvát napilapnak nyilatkozva elmondta: az ország minden részéből kapnak támogatást, és mindennel ellátják őket, amire szükségük van ahhoz, hogy az utcán tudjanak élni. A kérelmek ügyében azonban a mai napig nem történt előrelépés. A veteránok fogadkoznak, ha kell, további száz napot is a szabadban töltenek, hogy elérjék céljaikat.

{fcomments}