Több kukoricát vetnek idén a gazdák

0
55

Noha a tavaszi vetés még távolinak tűnhet, a gazdák már javában készülnek rá. A horvát mezőgazdasági kamara adatai alapján idén várhatóan több kukoricamag kerül a földbe a megszokottnál, mivel egyre kevesebben foglalkoznak cukorrépával.

A tavalyi év kedvezett a kukoricatermelőknek, hiszen pont a megfelelő időben érkezett a csapadék. Ennek ellenére a betakarításkor a felvásárlók nem fizettek jól, átlagosan 80 lipát adtak a sárga magvak kilójáért. Az árak most ennek közel a kétszeresére nőttek, ám a legtöbb gazdának nem volt lehetősége a tárolásra, ezért a profit nem hozzájuk, hanem a felvásárlókhoz került. Az árak emelkedésének hátterében a kukorica iránti megnövekedett világpiaci kereslet áll. Részben a kedvező áraknak köszönhetően, részben pedig más kultúrák visszaszorulása miatt idén még több tengerit vetnek majd a gazdák.

A hivatalos adatok szerint 2021-ben valamivel több mint 300 000 hektáron terem majd kukorica Horvátországban, ami az országban megművelhető területeknek mintegy a harmadát teszi ki. Hasonló mértékben terem majd búza is a horvátországi mezőkön, a többi kultúra pedig a maradék harmadon osztozik. A legnagyobb visszaesést a cukorrépa produkálta, ugyanis belőle az előző évekhez viszonyítva elenyésző mennyiséget vetnek a farmerek. Ennek legfőbb oka, hogy a cukorrépa-termesztés már nem kifizetődő, hiszen a költségek folyamatosan nőnek, a felvásárlási ár pedig csökken.

- Reklám -

Már készül a vetésre

Dezső Igor

Dezső Igor Kórógyon gazdálkodik. Parcelláin elsősorban búzát, szóját és kukoricát termeszt. A vetésre már ő is nagyban készül, a szükséges vetőmagokat is beszerezte már.

– A tavalyi évben a kukorica a kórógyi határban is egészen jól termett, meg voltam elégedve a hozammal. Ennek ellenére én nem vetek idén sem több kukoricát, mivel igyekszem úgy gazdálkodni, hogy minden növényi kultúrából arányosan legyen. Ami a vetőmagokat illeti, már mindent beszereztem, mivel a minőségi magokért nagy harc folyik, ha nem csapunk le rájuk, akkor hoppon maradhatunk – mondta Dezső Igor, aki hozzátette, hogy ő csak amerikai kukoricamagokat használ, mert azok bizonyultak a legjobbnak a kórógyi mezőkön.