Több ezren voltak idén is a kopácsi Halásznapokon

A 18 éve folyamatosan megszervezett rendezvénynek köszönhetően Kopács neve messze földre eljutott, évről évre több ezer ember látogat el ide, hogy megkóstolhassa a fenséges kopácsi halpaprikást és a csíptetős pontyot, ízelítőt kapjon a régió kultúrájából és szórakozzon a Kopácsi-rét Természetvédelmi Park peremén fekvő faluban. Így volt ez a hétvégén is. Mintegy 150 személy dolgozott azért, hogy a látogatók és a fellépők étel- és italigényét kielégítsék. A két nap alatt 5 tonna halat sütöttek, főztek meg.06-07-halasznapok-4

A rendezvény színvonalához és gazdag kínálatához nagymértékben hozzájárultak a helyi és környékbeli kisiparosok, kézművesek, művészek és kultúregyesületek. A falu központja már szombaton, a délelőtti órákban megtelt standokkal. Egymás mellett sorakoztak a süteményesek, a borászok, lángos- és kürtőskalácssütők standjai. A falu óvodája a gyerekek alkotásait kínálta, de a környék iparművészei is kiállítottak. Idén körülbelül 80 stand volt.

06-07-halasznapok-15

A szervezők most is igyekeztek színvonalassá tenni a halásznapok művelődési programját, a fellépők előtt viszont a rendezvény támogatói és rangos vendégek foglalták el a színpadot: Novački Dániel, a kopácsi Szarvas Vadásztársaság elnöke, Varga Gábor, a Bellyei járás elöljáró-helyettese, Željko Cickaj, a járás elöljárója, Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége ügyvezető elnöke, a horvátországi magyarság újdonsült parlamenti képviselője, De Blasio Antonio, Magyarország eszéki főkonzulja,  Dragan Vulin, Eszék-Baranya megye zsupánhelyettese és Pánczél Károly, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, akik néhány mondatban üdvözölték a közönséget és gratuláltak a kopácsiaknak a rendkívül színvonalas rendezvényhez.  Majd Pánczél Károly vándorbölcsőt adományozott a négygyermekes Novački Klaudiának, aki ötödik gyermekével várandós.

06-07-halasznapok-2Az ünnepélyes megnyitót követően a helyi és környékbeli tánccsoportok váltották egymást a színpadon, egész délután szórakoztatva a közönséget színvonalas előadásukkal. Az első nap programja utcabállal zárult a mohácsi NGR Music Group együttes közreműködésével.

Vasárnap is késő estig folyamatosan érkeztek a látogatók

A Halásznapok másnapján is sokan ellátogattak Kopácsra. Délelőtt került sor a halpaprikásfőző-versenyre, idén negyven csapat versengett és próbált meg a zsűri ízlésének megfelelni.

halaszAz óriás sátor padsorai is folyamatosan tele voltak, így legalább 150 személy dolgozott azért, hogy a látogatók és a fellépők étel- és italigényét kielégítsék. A két nap alatt 5 tonna halat sütöttek, főztek meg. De sor állt a lángossütők és a kürtőskalácsos stand előtt is. Az ételeket pedig jófajta baranyai borokkal lehetett leöblíteni.

Új tartalom: nyüzsgő Halász utca

06-07-halasznapok-13

Az egykor halászoktól, halárusoktól nyüzsgő Halász utca ismét megélénkült, a Privilégium j. d. o. o. és az Ekotur szervezet új tartalommal színesítette a Halásznapok programját. A Dömötör-háznál ökotermékeket kínáltak, az utolsó kopácsi halász egykori házának udvarát kikapcsolódásra alkalmas oázissá alakították át. Kézműves sör, borok és étel is várta az ide betérőket, akiket különböző zenei műfaj képviselői szórakoztattak. A gyerekeknek is külön programokkal, érdekes játékokkal készültek.

06-07-halasznapok-14

Közben a felnőttek Szita Tamás és Darko Topić kiállított képeit is megnézhették.

Az esemény főszervezője ezúttal a Szarvas Vadásztársaság volt, társszervezői pedig a kopácsi Arany János Kultúregyesület, a HMDK kopácsi alapszervezete és a helyi tűzoltóegylet. (mt)