Több barátkozást, kevesebb tűzesetet kívántak az idei évre

50

KOPÁCS – Múlt héten évi közgyűlést tartott a kopácsi önkéntes tűzoltó-egyesület. A fennállásának 131. évfordulóját ünneplő szervezetben beszámoló hangzott el a tavalyi év történéseiről, majd az idei évre vonatkozó terveiket is ismertették.

Kopácson 1892. július 5-én alakították meg az önkéntesekből álló tűzoltóegyletet, majd kisebb megszakítások mellett 1991-ig rendkívül aktív tevékenységet folytattak, és hetvennél is több tagot tartottak nyilván. A háborús évek (1991-1997) után pedig 1998-tól töretlenül folytatták a munkájukat. Az egyesület tavaly ünnepélyes keretek között emlékezett meg a fennállásának kerek, 130. évfordulójáról. Ahogy akkor, úgy most is meghívták a környékbeli tűzoltó-egyesületek képviselőit, Bellyéről, Várdarócról, Laskóról, Pélmonostorról, Karancsról érkeztek a kollégák, valamint a kupuszinai (Vajdaság) tűzoltóság tagjai is jelen voltak, akikkel nagyon régi és jó barátságot ápolnak.

– Valóban sok szakmai szervezettel ápolunk jó kapcsolatot, ezt elmondhatjuk a településünkön működő többi egyesületről is. Az ő képviselőik is rendszeresen meghívást kapnak a közgyűléseinkre, hiszen több programban is együttműködünk. Idén oklevelekkel ismertük el egyrészt a fiatal tűzoltóink sikeres vizsgázását, másrészt azoknak a tagjainknak is megköszöntük a munkáját, akik 10, 20 vagy 40 éve kitartóan szolgálják közösségünket. Természetesen idén is azt kívántuk, hogy több baráti összejövetelünk legyen, és az előző évekhez képest kevesebb tűzeset – tudtuk meg Cickai Csabától, az egyesület elnökétől.

A kopácsi tűzoltóknak tavaly sikerült a Bellyei járás támogatásával részlegesen felújítaniuk a szertárukat, amit a jövőben folytatni szeretnének. Emellett mindenképp megemlékeznek majd Szent Flóriánról, a tűzoltók védőszentjéről is, illetve a falubeli rendezvények szervezésébe is besegítenek. Mindezek mellett természetesen rendszeresen gyakorlatoznak, hogy mielőbbi hatékony segítséget tudjanak nyújtani az esetleges tűzesetek vagy elemi csapások esetén.

A közgyűlésen részt vett Jankovics Róbert parlamenti képviselő, a HMDK elnöke és Željko Cickaj, a Bellyei járás elöljárója is. (mm)