Tízmilliárdot spórolhatna az állam

160
BELFLD---Vedran-Duvnjak

Áprilisban kezdi meg munkáját az Állami Vagyonkezelő Ügynökség, amelynek az első és legfontosabb feladata az lesz, hogy megállapítsa, az államnak hány irodahelyiség van a tulajdonában.

Az állami hivatalok a Globus hetilap szerint csak Zágrábban a használt helyiségek alapterülete összesen mintegy 200 ezer négyzetméter. Az Ügynökség a Privatizációs Alap és a Központi Állami Vagyongazdálkodási Hivatal egyesítése révén jött létre. Vezetője, Vedran Duvnjak azt állítja, hamarosan elérhetőek lesznek az arra vonatkozó adatok, hogy az állam tulajdonában hány helyiség van, és hogy mennyi a  bérleményeknek a száma. A minisztériumok egyébként évente 61 millió kúnát fizetnek ki helyiségbérlés címén, amit jelentősen lehetne csökkenteni, ha az állam tulajdonában lévő üresen álló épületeket, helyiségeket használnák, amelyek ráadásul nagyon rossz állapotba kerültek az elmúlt időszakban. A Globus újságírója azt is hozzáteszi, hogy az állam mintegy 10 milliárd kúnát megspórolhatna, ha ezeket az üresen kongó épületeket berendeznék és a minisztériumok használnák, vagy a bárbeadással jelentős összeghez jutnának.

A gond az, hogy sem a Központi Hivatalban, sem a Belügyminisztériumban nem tudják pontosan, hogy hány helyiségről is van szó. Ezt kell majd az új ügynökségnek sürgősen megoldania, majd miután meghatározták a pontos számot, az új hivatal dolga lesz további sorsukat is meghatározni, és például azokat, amelyeknek nagyon drága a fenntartási költsége, értékesíteni.