Tízéves a Vukovári Magyarok Egyesülete

0
40

A hétvégén ünnepelte megalakulásának a tizedik évfordulóját a Vukovári Magyarok Egyesülete. A szervezet aktívan részt vesz a város és a megye kulturális életében, és nagy eredményeket ért el az ottani magyarság közösséggé formálásában is.

Október 5-én nagy volt a sürgés-forgás a vukovári magyarok székházában, hiszen a Vukovári Magyarok Egyesülete megalakulásának a tizedik évfordulóját ünnepelte. A rendezvényen a népes tagságon kívül jelen volt mindenki, aki az elmúlt tíz évben valamilyen formában segítette az egyesületet.

Az ünnep vendégeit az egyesület elnöke, Jakumetović Rozália köszöntötte, majd felelevenítette az elmúlt tíz év legjelentősebb történéseit.

– Amikor tíz évvel ezelőtt megalapítottuk az egyesületet, nem is sejtettük, hogy idáig eljutunk. Az évek során a városban élő valamennyi magyart sikerült megszólítanunk, és egy jól működő közösséget kialakítanunk. Természetesen mindez nem jöhetett volna létre a magyar kormány és a HMDK támogatása nélkül, akiknek köszönjük a hathatós segítséget – mondta Jakumetović Rozália, aki hozzátette azt is, hogy a jövőben sem fogják abbahagyni a munkát, és amíg magyarok élnek Vukováron, addig az egyesületük is működni fog.

Majd a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, Pirityiné Szabó Judit méltatta a Vukovári Magyarok Egyesületének munkáját, valamint az államtitkárság nevében elismerő oklevelet adományozott Jakumetović Rozáliának a vukovári magyarság érdekében végzett áldozatos tevékenységéért. De Blasio Antonio, Magyarország eszéki főkonzulja beszédében az egyesület békeszeretetét és a magyarság iránti elkötelezettségét emelte ki. Végül magyarságunk parlamenti képviselője, Jankovics Róbert szólt az ünneplő közösséghez, aki a kezdetektől fogva segíti a szervezet munkáját. A képviselő megköszönte az egyesületnek a magyarság megtartása érdekében végzett áldozatos munkáját, valamint jövőbeli támogatásáról is biztosította őket.

A jubileumi évforduló alkalmából az egyesület egy Bódi Viktória Petőfi-ösztöndíjas által szerkesztett kiadványt is megjelentetett, melyben az elmúlt évtized történéseit, tevékenységét foglalták össze.

Az eseményen jelen volt Vukovár alpolgármestere, Marijan Pavliček és a HMDK ügyvezető elnöke, Matijević Olivér is.

Az eseményt a zágrábi Kisebbségi Tanács, a HMDK és a Bethlen Gábor Alap támogatta.