Tízéves a Várdaróc Magyar Kultúregyesület

543
07-vardarc

A Várdaróc Kultúregyesület 2005 decemberében alakult. Eseményekben gazdag, rendkívül mozgalmas időszak van mögötte. Több nagyszabású rendezvényt, eseményt szerveztek az elmúlt évek során. Ma három tánccsoportjában közel hatvanan táncolnak. A 2015-ös évet 37 fellépéssel zárták.

A kultúregyesület vezetői azt mondják, sikerült elérniük azt, ami megalakulásukkor az egyik céljuk volt: fellendítették a falu kulturális életét.

A kezdetekre visszaemlékezve Micheli Zsolt, a Várdaróc Kultúregyesület elnöke azt mondja, voltak kisebb zökkenők, de a támogatóknak és a lelkes tagságnak köszönhetően sikerült minden nehézséget legyőzniük.

 

Az egyesület első szekciója a latin-amerikai táncokat bemutató gyermektánccsoport volt, és országos bajnokokkal is büszkélkedhetnek. A csárdás, a magyar néptánc viszont sokkal közelebb áll a fiatalokhoz. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy az első gyermek néptáncosok még ma is táncolnak, persze most már az ifjúsági csoport tagjaiként, és az elmúlt évek folyamán nemcsak Várdarócnak, hanem a horvátországi magyarságnak is elismeréseket szereztek. Évente húsznál is több fellépésük volt. Számos Kárpát-medencei magyar egyesülettel, önkormányzattal alakítottak ki jó kapcsolatot, ennek köszönhetően gyakran szerepelnek országhatáron túl. Több évig szereplői voltak a Vendégségben Budapesten elnevezésű rendezvénynek is. Rendszeresen vendégszerepelnek Baranya és Szlavónia magyar rendezvényein, de Kelet-Horvátország legnagyobb karneválján, a đakovóin két alkalommal is bemutatkoztak, ahol nagy érdeklődés kísérte a kakasütés hagyományának bemutatását.

 

07-vrdarc-2006-os-kp

 

A kultúregyesület elismertségéhez kétség sem fér, a népi tánccsoport pedig alig tud eleget tenni most is a meghívásoknak. A tánccsoport sikerét elsősorban a tagság összefogásának, a hagyományőrzés iránti lelkesedésnek, valamint önzetlenségüknek köszönhetik, melyet településük jó híréért tesznek.

– Úgy gondolom, hogy ezek azok a dolgok, amelyek miatt most is folyamatosan csatlakoznak hozzánk. Pár évvel ezelőtt kezdtünk el az utánpótlással foglalkozni, ma közel harmincan vannak gyermektáncosaink. Tavaly egy hagyományápoló szekciónk is alakult, amelynek tagjai egy asszonytánccsoportot hoztak létre, így ma három csoportban hatvan táncosunk van – mondja büszkén Micheli Zsolt.

Hozzáteszi azt is, hogy két évvel ezelőtt, elsősorban anyagi megfontolásból egyesítették a várdaróci és a laskói ifjúsági tánccsoportot, így azóta Alfalusi Ifjúsági Néptáncegyüttes néven mindkét települést képviselik. Ezáltal sikerült a két település fiataljait is jobban összekovácsolni. Ezt folytatják most azzal, hogy már két közös próbán vannak túl a három falu, Várdaróc, Laskó és Kopács 11-15 év közötti korosztályához tartozó fiatalok Ognjenović Kettős Zsuzsanna tanárnő művészeti vezetésével és Kiss Gábor koreográfus irányításával.

 

Több nagysikerű rendezvény

Az egyesület tagjaira igazán nem jellemző a tétlenség, több nagyszabású rendezvény szervezői, illetve társszervezői a faluban, ilyen például a farsangzáró kakasütés vagy a nemzetközi néptáncfesztivál, ez utóbbinak évente 300-400 fellépője van. De több koncertet, könyvbemutatót, színi előadást, író-olvasó találkozót is tető alá hoztak. A jövőben sem fognak tétlenkedni, számos tervük van az elkövetkező időszakra is.

– A múlt évben több tematikus kézműves foglalkozást is tartottunk Berki Betília és Péter Cecília vezetésével. Ezeket idén is folytatjuk azzal, hogy szeretnénk minél több programot a tavaly megnyílt tájházunkban is megvalósítani. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek, a fiatalok minél jobban megismerjék szülőfalujuk múltját, őseik életét, a gyökereiket, népi-nemzeti hagyományainkat – mondja Micheli Zsolt.

 

{fcomments}