Tízéves a Kórógy Hagyományőrző Egyesület

0
82

A Kórógy Hagyományőrző Egyesület a hét végén díszüléssel, táncos-énekes produkcióval és egy hatalmas tortával ünnepelte meg megalakulásának a 10. évfordulóját.

A Kórógy Hagyományőrző Egyesületet 2009-ben azzal a céllal alakult meg, hogy ápolja a település magyar zenészhagyományait. Ők szervezték meg először a kórógyi zenésztalálkozót, és tulajdonképpen a rendezvény sikere adta az ötletet, hogy megalakítsák a kórógyi hagyományőrző egyesületet, amely sokszor a komoly anyagi gondok ellenére, egy ideig állami támogatás híján immár 10 éve folyamatosan működik. Tízéves tevékenységükről Cserepes Zoltán, a szervezet vezetője számolt be a díszülés résztvevőinek.

– Úgy vélem, hogy a kezdeti terveket sikerült túlszárnyalnunk minden tekintetben. Egy népes gyermektánccsoportunk van két korosztályban, számos nagysikerű rendezvény szervezői vagyunk, ezek olyanok, amelyek Árpád-kori településünk egész lakosságának szólnak. Régóta a terveink között szerepelt a zenész utánpótlás-nevelés is, amit idén a Csoóri Sándor Alap támogatásával, a Csernicsek testvérek közreműködésével sikerült megvalósítanunk. A pályázati lehetőségeket kihasználva fejleszthettük eszközállományunkat. Ami pedig a legfontosabb, hogy idéntől végre méltó körülmények között dolgozhatunk, egy szépen felújított kultúrotthonban, köszönhetően a HMDK és Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk hathatós támogatásának, közreműködésének, amiért mindig hálásak leszünk – mondta Cserepes Zoltán, aki beszélt az egyesület programjairól, a kialakított anyaországi és hazai kapcsolataikról és a további terveikről is.

A díszülés résztvevőit köszöntötte Jankovics Róbert, a HMDK elnöke is, aki elmondta, abban a szerencsés helyzetben van, hogy a megalakuláskor is Kórógyon lehetett, így elmondhatja, hogy sikerült a legfőbb célokat megvalósítani, és e faluban is egy összetartó magyar közösséget teremteni.

– Büszkék vagyunk a kórógyiakra, a munkájukra, és kívánunk nekik még nagyon sok ilyen évfordulót – mondta Jankovics Róbert.

A tízéves kórógyi egyesületnek gratulált Željko Matanović, a Tordincei járás elöljárója is.

Az egyesület támogatóinak – Jankovics Róbertnek, a Tordincei járásnak és Jakumetović Rozáliának, a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat elnökének – egy-egy díszoklevéllel köszönték meg a támogatást és az eddigi segítséget.

Díszoklevelet adományoztak Katić Izabellának is, aki nemcsak tanította, hanem megszerettette a tánccsoport tagjaival a magyar néptáncot és énekeket.

Izabella az oklevél átvételekor elmondta, örül, hogy most kórógyiasan beszélhet, és hogy a gyerekeknek átadhatta/átadhatja mindazt, amit nagyapja, Lebár Lajos tanító bácsitól ő is megtanult, és ezáltal a kórógyi hagyományt, kultúrát megőrzik és továbbviszik. Az elmúlt időszakban tanultakról a gyerekek az ünnepségen is számot adtak.

Szülinapról lévén szó az ünnepség végére a hatalmas torta is megérkezett, amely a HMDK külön ajándéka volt a jubiláló egyesületnek.