Tizenöt éves a zágrábi kétnyelvű iskolai tagozat

0
389
09-zagrabi-iskola

Zágráb – Szombaton, március 19-én ünnepelték meg a zágrábi Ivan Gundulić iskolában működő kétnyelvű tagozat fennállásának 15. évfordulóját, amelyre mind az 59 volt diákot meghívták. A jubileum alkalmából az iskolaújság különszáma a diákok 15 év alatt készített munkáiból, valamint a tanárok visszaemlékezéseiből közölt válogatást.

A fővárosban a 2001-es népszámlálási adatok szerint több mint 800 magyar él. A zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör keretein belül aktív művelődési, közösségi élet zajlik. A városban működik magyar óvoda, és kétnyelvű általános iskolai oktatás is van. Ez utóbbi 1996 óta működik a zágrábi Ivan Gundulić iskolában. Itt a gyerekek negyedik osztályig a B modell szerint tanulnak, vagyis kétnyelvű osztatlan tanulócsoportba járnak, majd az ötödik osztálytól már a C modell szerint vesznek részt az oktatásban, vagyis horvát nyelven tanulják a tantárgyakat úgy, hogy közben ún. anyanyelvápolásra járnak.

Draganić Hajnalka a kezdetek óta tanít a kétnyelvű tagozaton. Az ünnepi összejövetel szervezésekor kiderült, az elmúlt 15 évben összesen 59 diák járt a kétnyelvű tagozatra, akiket mind meghívták a jeles évfordulóra.

– Az elmúlt évek során évente 8-18 diák tanult két nyelven, ők a város különböző részeiből utaztak nap mint nap hozzánk, a legtöbben ittmaradtak, és a felső tagozatot is itt fejezték be, mivel csak nálunk folyik magyar anyanyelvápolás. Sok szép rajz és írás született az elmúlt évek során, ezért kiadtuk iskolaújságunk különszámát, amelyben nem csak a diákok, de az itt oktató egykori tanítók írásai, visszaemlékezései is helyet kaptak. Az emlékszám megjelenését a zágrábi magyar kisebbségi tanács támogatta. A volt diákok és tanárok számára egy CD-t is összeállítottam, amelyen az elmúlt évek fotóit gyűjtöttem össze, közel 700 fényképet – mondta el lapunknak Draganić Hajnalka.

 

Pécsi és debreceni testvériskolák

Az ünnepségen részt vettek a pécsi Budai Várkapu általános iskola tanulói is.

– A magyar tagozatnak köszönhetően iskolánk testvériskolai kapcsolatot ápol egy pécsi és egy debreceni általános iskolával is. Így rendszeresen részt veszünk egymás rendezvényein. A pécsieket bekapcsoltuk az Iskola a természetben elnevezésű programunkba, mi pedig együtt nyaralunk velük a Balatonon, de egy-egy vetélkedőre is elmegyünk. A debreceniek sajnos nem tudtak eljönni, de intézményünk közelgő jubileumi ünnepségén már biztosan itt lesznek – mondja Draganić Hajnalja, aki azt is hozzáteszi, hogy jelenleg nyolc diák tanul az osztatlan hármas csoportban, de volt olyan időszak is, amikor 18-an jártak a tagozatba.