Tizenöt éves a HMDK várdaróci alapszervezete

241
11-vrdarc-2

Várdaróc – Január 15-én ünnepelte megalakulásának 15. évfordulóját a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének várdaróci alapszervezete. A díszülésen Micheli Zsolt, a szervezet elnöke számolt be az elmúlt másfél évtizedről, a két előző elnöknek pedig emlékplakettel köszönték meg eddigi munkájukat.

A várdaróci kultúrotthonban tartott díszülésen elsőként Micheli Zsolt, a HMDK várdaróci alapszervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd a 15 év alatt kifejtett munkát foglalta össze ünnepi beszédében. Szólt az első időkről, a menekültségben eltöltött évekről, amikor is az alapszervezetnek egy nagyon nemes és fontos feladata volt: törődni a menekültsorba kényszerültekkel. A szervezet vezetői és Botykai István elnök a legnehezebb időkben is igyekeztek megoldást találni falubelijeik elhelyezési és ellátási gondjaira, vagy éppen az otthon maradottakkal történő kapcsolattartásra. Beszélt a békés reintegráció utáni időkről is, amikor teljesen új dolgokkal bővült az egyesület feladatainak listája, hiszen a visszatéréssel kapcsolatos problémák mellett újra kellett indítani a közművelődést. Ekkor már Ádám Sándor vezette a szervezetet.

Még többet tenni a várdaróci magyarokért

– Kultúránk, hagyományaink, nyelvünk őrzése és ápolása a civil szervezetek segítségével gazdagítja jelenünket. A hazatérés (1997) után prioritást élvezett ezeknek a szervezeteknek az újjáélesztése, működésük folytatásának a biztosítása. Arra különösen büszkék vagyunk, hogy a horvátországi magyarság egészével ellentétben a mi egyesületünk tagsága az évek alatt egyre csak nőtt – hangsúlyozta Micheli. – A falu lakossága abszolút bizalommal volt irántunk három cikluson keresztül, ami számunkra egyrészt hatalmas megtiszteltetés, másrészt viszont nagy felelősség is. Azonban az, hogy elégedettek a munkákkal, csak arra ösztönöz bennünket, hogy még többet tegyünk a közösségért, a várdaróci magyarokért – tette még hozzá, de beszélt a közösségi ház felújításáról, a Várdaróc falumonográfiáról és számos olyan dologról, amelyek a HMDK-alapszervezetnek köszönhetően valósulhattak meg.

Az, hogy a szervezet ilyen eredményekkel büszkélkedhet, az két előző elnökének, Botykai Istvánnak és Ádám Sándornak is az érdeme, akiknek egy emlékplakettel köszönték meg eddigi munkájukat.

Az ülésen részt vett Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke is, aki elmondta, a HMDK-nak jelenleg 44 tagszervezete működik 8 megyében, és élvezi a horvátországi magyarok bizalmát, amit a legutóbbi önkormányzati választások is bizonyítanak, különösen jó eredmények születtek a Bellyei járásban. Andócsi János, a HMDK alelnöke gratulált a 15. évfordulóhoz, és kiemelte, hogy a várdaróci összetartás példa értékű, és annak a reményének adott hangot, hogy legalább ilyen nagy számban tudnak majd együtt ünnepelni öt év múlva is. Ružica Bilkić és Cickai Csaba,  a Bellyei járás elöljárója, illetve elöljáró-helyettese is gratulált a jubileumi évfordulóhoz, és mindketten hangsúlyozták, hogy a várdaróciak kiállásának is köszönhető, hogy a járásban végre elkezdődtek a felújítások, ami azt is jelenti, hogy a választáskor tett ígéretek nem csupán ígéretek maradnak.

11-vardaroc-potkp