Húszan lettek ismét magyar állampolgárok

465
PA071041

ESZÉK – Pénteken ismét eskütételre került sor Eszéken, ezúttal már az új konzul, dr. Tuska Enikő vezette a ceremóniát. Ezúttal 20-an váltak magyar állampolgárrá.

Honosítási és a visszahonosítási kérelmek folyamatosan érkeznek, így az eskütételek is gyakoribbakká válnak. Pénteken ismét sor került egyre, összesen 20-an, köztük két kiskorú gyermek vehette át magyar anyakönyvi kivonatát a konzultól ünnepélyes keretek között. Az átadás meghatározott forgatókönyv szerint zajlott, az eskü elmondását és a himnuszt követően a résztvevők egyenként vehették át az állampolgárságot bizonyító okiratot, köztük a csúzai Fica János is:

– Megható érzés volt számomra, hogy végre magyar állampolgár lettem. A feleségem és a lányaim is magyarok, és én is mindig ragaszkodtam a nemzetiségemhez. A közösség, amelynek tagja vagyok, a magyar hagyományok ápolójaként tart számon. Számomra az állampolgárság erkölcsi értékkel bír.

A hercegszőlősi Keresztes házaspár együtt vette át az okiratot. Egyikük esetében visszahonosításról volt szó.

– Másfél éves voltam, amikor megszűntem magyar állampolgárnak lenni 1945-ben, a saját hibámon kívül. Ennek ellenére sosem szűntem meg magyarnak maradni, ami természetesen nem is fog változni. Egy hiányérzet volt bennem az elmúlt évtizedekben, ami most megszűnt. Elérzékenyültem az eskü alatt, nagyon jó magyar állampolgárnak lenni – mondta Keresztes Árpád.

Az aktust követően a konzul pezsgővel koccintott az új állampolgárokkal, akik boldogan szorongatták a várva várt okiratot.