Tíz horvátországi magyar hallgató részesül tanulmányi ösztöndíjban

117
International-students2009

A Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közössége a Bethlen Gábor Alap támogatásával horvátországi magyar hallgatók számára írt ki ösztöndíjpályázatot, amelyre összesen húszan jelentkeztek.

A Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közössége (HMIK) azzal a céllal alakult meg kilenc hónapja, hogy minden lehetséges eszközzel segítse az itteni magyar fiatalokat. Ennek egyik lehetséges formája az ösztöndíj, amelyet olyan horvátországi magyar fiatalok nyerhetnek el, akik szülőföldjükön folytatnak egyetemi tanulmányokat. A támogatás összegét a Bethlen Gábor Alapnál bocsátja a HMIK rendelkezésére.

– Összesen tíz hallgató számára tudunk biztosítani öt hónapon keresztül havi 500 kúna ösztöndjíat. A pályázati felhívásra összesen húszan jelentkeztek. Az értékelő bizottságnak nem volt könnyű dolga, hiszen szerettünk volna mindenkinek segíteni. De kénytelenek voltunk egy bizonyos sorrendet felállítani. Elsősorban a szociális helyzetet vettük figyelembe, majd a tanulmányi eredményeket, és természetesen pluszpontnak számított a magyar egyesületek munkájában való részvétel, például az, ha valaki néptáncol. A szóban forgó kritériumok alapján összesen tíz hallgató pályázata részesült kedvező elbírálásban – nyilatkozta lapunknak Déra Nándor, a HMIK elnöke.

Mind a nyertes, mind a többi pályázót már értesítették az eredményről. A HMIK elnöke lapunknak azt is elmondta, hogy reményeik szerint a jövőben is lesz majd ilyen lehetőség, ami komoly segítséget jelent a továbbtanuló, a szülők anyagi támogatására szoruló fiataloknak.

 

{fcomment}