Tisztújító közgyűlést tartott a Csárdás

51

Tisztújító közgyűlést tartottak a HMDK csúzai Csárdás Ifjúsági Kultúregyesületben; Fica János maradt az egyesület élén, az alelnöki tisztséget pedig Bálint Szabó Anasztázia tölti be.

Fica János elnöki beszámolója keretében az egyesület pénzügyi helyzetéről tájékoztatta hallgatóságát, majd visszatekintve utóbbi mandátuma négy esztendejére, elmondta, 2020-ban a koronavírus miatt viszonylag kevés fellépésük volt. Ahhoz képest a tavalyi évben megduplázódott vendégszerepléseik száma, több mint negyven helyen léptek színpadra 2023-ban. Fellépéseik között kiemelte ópusztaszeri (Magyarország) szereplésüket és kirándulásukat, mint mondta, nagy öröm számára, hogy a fiatalabb Csárdás-tagok is láthatták a történelmi emlékparkot, amit szerinte „minden magyarnak egyszer legalább látnia kell”. Tavalyi fellépéseik közül kiemelte még a kiscsőszi Pajtafesztiválon való szereplést, amelyen az anyaországi folkélet kiválóságai is megfordulnak, és amelyen idén is részt vesznek majd.
Fica köszönetet mondott Bonet Stefannak, az Ács Gedeon Magyar Ifjúsági Egyesület elnökének, kiemelve a fiatalokkal való jó együttműködést; minden évben közösen szervezik a húsvéti locsolkodást, a májusfaállítást és a -kitáncolást. A szüreti fesztivál megvalósításában az ifjúsággal és a Jókai Mór Kultúregyesülettel is együttműködnek. Kifejezte köszönetét Kováts Zsuzsannának, a Jókai Mór KE vezetőjének is, amely a Hajnalcsillag gyermektánccsoport működtetésével a Csárdás utánpótlásáért sokat tesz. Idén a Hajnalcsillag négy fiatal táncosa csatlakozott a Csárdáshoz.

A tánccsoport taglétszáma a közelmúltban emelkedett, más településekről is csatlakoztak a nagy múltú együtteshez. Fica János felhívná olvasóink figyelmét is: a tagtoborzás náluk mindig aktuális, szeretettel várják a néptánc iránt érdeklődő fiatalokat.

A közgyűlés keretében tisztújításra is sor került: fiatalabb tagokat választottak a vezetésbe, az egyesület élén Fica János maradt, az alelnöki tisztséget pedig Bálint Szabó Anasztázia tölti be.