Tisztújító közgyűlések Csúzán és Vörösmarton

270
Vörösmart

Hétfőn tisztújító közgyűlést tartott a csúzai HMDK-alapszervezet és a vörösmarti Baranyai Júlia Kultúregyesület is. Csúzán újraválasztották Kozár Józsefet az egyesület elnökévé, a vörösmarti szervezetnek pedig új vezetője lett Midlinszki István személyében.

Csúza

A Kossuth-házban tartott közgyűlésen a HMDK csúzai alapszervezetének elnöke, Kozár József köszöntötte az egybegyűlteket, majd összefoglalta az elmúlt négy évben történteket.

2019 óta minden évben sort kerítettek a nótaestre, amelyet idén október 28-án tartanak meg. Ugyancsak sok embert megmozgat adventi műsoruk is, amelynek keretében lehetőséget adnak a helybéli gyerekeknek a szereplésre, és természetesen csomagosztásra is sor kerül legbensőségesebb ünnepünk alkalmából. A programok szervezésén kívül az alapszervezet hozzájárult a csúzaiak közösségi épületének, a Kossuth-háznak a belső tatarozásához és felszereléséhez, valamint a díszes vaskapu elkészíttetéséhez is. Az egyesület a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával működik.

A tisztújítás során a tagság újabb négy évet szavazott meg az egyesület vezetőségének, köztük Kozár József elnöknek.

Vörösmart

A Baranyai Júlia Kultúregyesület 2006-ban alakult meg Vörösmart-on azzal a céllal, hogy ápolja a település magyar hagyományait és kultúráját. A tisztújító jellegű közgyűlésre az egyik csárda erre alkalmas helyiségében került sor. Midlinszki Istvánt elnöknek, Fábián Melisszát pedig alelnöknek választották. Az új vezetőség rendkívül bizakodó, terveik is vannak bőven. A jövőben is megrendeznék hagyományos programjaikat, melyek között a legfontosabb a Kalásznap nevet viselő aratási fesztivál. Nemzeti és vallási ünnepeink alkalmából is szerveztek programokat, gyerekfoglalkozást, csomagosztást, és ápolják a májusfaállítási hagyományt is.

Mindkét közgyűlésen részt vett Jankovics Róbert, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője, a HMDK elnöke is, aki a magyarságunkat érintő aktualitásokról számolt be. Gratulált az újonnan megválasztott egyesületvezetőknek és támogatása felől biztosította az általuk vezetett szervezeteket.

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.