Tisztújító közgyűlés az Ady-körben

0
116

A zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör tisztújító közgyűlést tartott múlt szombaton. Ranogajec-Komor Mária, az egyesület régi-új elnöke többek között az elmúlt évben végzett tevékenységről és a jövőbeli tervekről számolt be a résztvevőknek.

A zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör a horvátországi magyarság egyik legrégebben működő művelődési egyesülete. 1932-ben alapították Zágrábban élő magyarok, valamint a fővárosban tanuló vajdasági és horvátországi magyar egyetemisták. Az egyesület a 60-as és 70-es években élte fénykorát, amikor évente akár ötven egyetemista is érkezett a horvát fővárosba a Vajdaságból és Szlavónia-Baranyából.  A zágrábi magyaroknak egy olyan szellemi otthonaként működött és működik ma is, amelyre méltán lehetnek büszkék. Az egyesület múlt szombaton tartotta tisztújító közgyűlését.

Az elnöki, titkári és a pénzügyi beszámolók után, a tisztújítás során újraválasztották Ranogajec-Komor Máriát, az elnökségben pedig két új tag kapott helyet a fiatalabb korosztályból.

Ranogajec-Komor Mária, a szervezet régi-új elnöke értékelte az elmúlt évben végzett munkát.

Többek között elmondta, az egyesületnek változatlanul négy aktív szakcsoportja van: a színjátszó kör, a zenei szakcsoport, a vegyes kar, illetve az asztalitenisz szekció. Az óvodai csoport a zenei szakcsoport utánpótlásaként működik, a két tannyelvű tagozat tanulói és az anyanyelvápolásban részesülő diákok pedig a színjátszó kör utánpótlását képezik.

A beszámolóban szó esett az elmúlt év rendezvényeiről: megtartották nemzeti és vallási ünnepeinket, a magyar kultúra napját, farsangoltak, Kodály-estet tartottak, és nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepelték egyesületük fennállásának 85. évfordulóját.

Elhangzott, kultúrkörük mindig készségesen együttműködött más szervezetekkel és intézményekkel a magyar kultúra és tudomány népszerűsítése érdekében. Folyamatosan példás az együttműködés Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tanácsával, a városi kisebbségi tanácsok (önkormányzatok) és képviselők koordinációjával, a Horvátországi Magyar Tudományos és Művészeti Társasággal, Magyarország zágrábi nagykövetségével, a Zágrábi Magyar Intézettel és a HMDK-val is.