Tisztújító közgyűlés a kopácsi Arany János Magyar Kultúregyesületben

131

Az elmúlt négy évet lezárva tisztújító közgyűlésre került sor a nagy múltú kopácsi Arany János Magyar Kultúregyesületben. A plénum megerősítette tisztségében a 9 fős vezetőséget, az elnöki feladatokat pedig a következő időszakban is Varga József fogja ellátni.

A kopácsi Arany János Magyar Kultúregyesület sok évtizedes múlttal rendelkező civil szervezet. Az egyesület 24 évvel ezelőtt, a honvédő háború után, 1999-ben alakult újjá, és ekkor lett hivatalosan is bejegyezve, elsősorban azzal a céllal, hogy a kopácsi magyarság művelődési életét szervezze és életben tartsa a falu hagyományait és népszokásait. Működésének már az elején bekapcsolódott abba a rendezvénybe, amelynek sokszor a főszervezője is volt, a kulturális részének pedig a mai napig szervezője – ez pedig nem más, mint az időközben óriási méreteket öltött Kopácsi Halásznapok. A kultúregyesület rendszerint alkalmi műsorokat tart nemzeti ünnepeink alkalmából, de hagyomány lett már az anyák napi műsor is, aztán az egyre népszerűbb rendezvény, a lecsófesztivál is.

A szervezet 2021-ben a HMDK-nak köszönhetően megépült pazar székházba, a Kopácsi Magyarok Otthonába költözött át, azóta itt folytatja tevékenységét. A régi-új elnök a tisztújító közgyűlésen részletesen beszámolt az idei évben megvalósított rendezvényekről: a magyar kultúra napiról, a farsangi és húsvéti összejövetelekről, az anyák napi műsorról és foglalkozásokról, a lecsófesztiválról és a Halásznapokon vállalt és teljesített munkáról is. Időszakosan, az alkalmakhoz illően és lehetőségeikhez mérten kézműves foglalkozásokat tartottak, kiállításokat, koncerteket, irodalmi esteket szerveztek.

– 2022 szeptemberében, a Kopácsi Halásznapok utáni nagytakarítás alatt született meg néhány tagtársunk fejében az a gondolat, hogy felnőtt néptánccsoportot kellene alakítani, hogy a következőn, vagyis az idei Halásznapokon ők is színpadra léphessenek. Örömmel számolhattam be arról, hogy ez sikerült is, kultúregyesületünk bábáskodásával létrejött a Tavirózsa felnőtt tánccsoport, amely azóta – Ruzsicska Ilonka vezetésével – nemcsak Kopácson, hanem több másik településen is bemutatkozott, és már a jövő évre is vannak meghívásaink – mondta az elnök.

A tartalmi és pénzügyi beszámolót követően a 2024-re tervezett programokról is szó esett, ugyanakkor köszönetüket fejezték ki a HMDK-központnak és a helyi civil szervezeteknek, vagyis a HMDK kopácsi alapszervezetének, a Halász Labdarúgó-egyesületnek és az Önkéntes Tűzoltó-egyesületnek a szoros és támogató együttműködésért. Az idei évnek pedig még koránt sincs vége, hiszen az adventi időszakra a gyerekek számára terveznek még egy foglalkozássorozatot.

A közgyűlés egybehangzóan a következő négy évre is bizalmat szavazott a kilenctagú vezetőségnek, amelynek elnöki posztját Varga József, az alelnökit pedig Ruzsicska Ilonka fogja betölteni.

A közgyűlés végén a régi-új elnökség tagjai beszéltek arról is, régi vágyuk, hogy Kopácson létrejöjjön egy tájház, amelyben az egykori halászfalu emlékeit és tárgyi örökségét lehetne elhelyezni és megőrizni az elkövetkező generációk számára.

A kultúregyesület az országos HMDK tagszervezeteként működik, fő támogatója a zágrábi Kisebbségi Tanács, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Csoóri Sándor Alap.

A közgyűlés vendégei között ott volt Varga Gábor, a Bellyei járás magyar elöljáró-helyettese is.