Tisztújító közgyűlés a HMDK várdaróci alapszervezetében

55

Múlt héten tartotta meg tisztújító közgyűlését a HMDK várdaróci alapszervezete, ahol Péter Szabolcsot választották meg elnöknek, az egyesület alelnökei pedig Dékány Toni és Bicó János lettek.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének várdaróci alapszervezete 1994-ben alakult meg. Az első elnöke Botykai István volt. A kezdetekben egy nagyon nemes és fontos feladat állt előttük: törődni a menekültsorba kényszerültekkel. Igyekeztek megoldást találni falubelijeik elhelyezési és ellátási gondjaira, vagy éppen az otthon maradottakkal történő kapcsolattartásra. A békés reintegráció utáni időszakban a visszatéréssel kapcsolatos problémák mellett újra kellett indítani a közművelődést. Ekkor már Ádám Sándor vezette a szervezetet. Később Micheli Zsolt lett az elnök, vezetésével is sokat tettek a közösségért, a várdaróci magyarokért. Felújították a közösségi házat (HMDK – Magyar Otthon), néprajzi gyűjteményt hoztak létre, megmentették az egykori régi iskola épületét, a romos ház mára a falu büszkesége lett és tájházként, iskolamúzeumként funkcionál, de számos egyéb dolog is a HMDK-alapszervezetnek köszönhetően valósulhatott meg. Minden téren hatalmas segítséget és támogatást kaptak a HMDK országos szervezetétől.

A múlt héten került sor az alapszervezet tisztújító közgyűlésére, ahol Micheli Zsolt beszámolt az eddigi tevékenységekről, és megköszönte a várdaróciaknak a HMDK és az alapszervezet melletti kiállását. Ami a tisztújítást illeti, Péter Szabolcsot választották meg elnöknek, a szervezet alelnökei pedig Dékány Toni és Bicó János lettek. Péter Szabolcs megköszönte a bizalmat, majd elmondta, hogy folytatni szeretné a már korábban indult munkát.

A közgyűlésen részt vett Jankovics Róbert, a HMDK elnöke is, aki további támogatásáról biztosította a várdaróciakat.