Tisztújító kongresszust tartott a Fidesz

0
14

A hétvégén tartotta 29. tisztújító kongresszusát Budapesten a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség politikai párt, kormánypárt, melynek élére a tagság ismét Orbán Viktort választotta meg. Az eseményen meghívott vendégként Jankovics Róbert, a HMDK elnöke is részt vett.

Vasárnap 1470 küldött részvételével tartotta meg 29., egyben tisztújító kongresszusát a Fidesz, melyre hatszáz vendég, köztük Jankovics Róbert, a HMDK elnöke is meghívást kapott.

Az eseményen a kormány tagjai közül beszédet mondott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, Varga Judit igazságügyi miniszter, valamint Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter. Mellettük Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, Deutsch Tamás, a párt EP-képviselője, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Gyopáros Alpár, a Magyar falu program kormánybiztosa is felszólalt.

A kongresszus délelőtt 10-től 16 óráig tartott. Időközben a küldöttek leadhatták szavazatukat, a pártelnöki tisztségre egyetlen jelölt volt Orbán Viktor személyében. A kongresszus döntött az alelnökökről is: Kubatov Gábort, Németh Szilárdot és Kósa Lajost újraválasztották, a tisztségről miniszteri posztja miatt leköszönő Novák Katalin helyére pedig Gál Kinga európai parlamenti képviselőt választották. A Fidesz legutóbb két éve, 2019 szeptemberében, az önkormányzati választások előtt tartott tisztújító kongresszust.

Orbán Viktor vasárnapi megválasztása utáni beszédének az elején köszönetet mondott, amiért ismét rábízták a párt vezetését. Elmondta, hogy az elmúlt évtized csak a felkészülés volt azokra az időkre, amik várnak ránk. „A Fidesz hűséget, hitet és bizalmat jelent” – fogalmazott, majd azt sorolta, mi minden történt a párt fennállása alatt. „Nekünk Magyarország a szenvedélyünk, és ez meg is látszik. Mi a csúcsra törünk, oda akarunk feljutni és oda akarjuk feljuttatni Magyarországot is” – mondta. A kormányfő megjegyezte, világos célok nélkül nincs sikeres ország és önmagával békében élő nemzet. Legfontosabb szövetségesüknek a valóságot nevezte, noha ez másképp van a baloldalon és „liberáliséknál”, akik csődbe vitték az országot. „Magyarok vagyunk, mi vagyunk azok a magyarok, akik hazát, hitet és anyaföldet nem cserélnek és nem adnak el” – szögezte le. Hozzátette, ha folytatódik a kereszténydemokrata kormányzás, akkor tíz év alatt ismét nagy utat tehetnek meg, noha tudja, hogy kevés országnak sikerült a legfejlettebbek közé bekerülnie, ám ez nem lehetetlen. Véleménye szerint a Fideszben ismerik ennek a módját: adócsökkentés, beruházás, egyetemfejlesztés, kutatás és még jobb kormányzati munka. „Mi azt ajánljuk Magyarországnak, hogy akarjon többet” – mondta.

A Fidesz-elnök meglátása szerint a járványok és a népvándorlás korában a szorongás meghatározó, a biztonság pedig vonzó. „Az a legfontosabb, hogy amit elértünk, azt megvédjük” – emelte ki. Kitért a belpolitikai aktualitásokra is, többek között a jövő évi választások tétjéről is szólt. „Magyarország mindenek előtt, a Jóisten mindannyiunk fölött, hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!” – fejezte be beszédét Orbán Viktor.

Jankovics Róbert gratulált Orbán Viktor újraválasztásához

Az újraválasztáshoz Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője személyesen és levélben is gratulált Orbán Viktornak.