Tisztújító közgyűlés a Népkörben

246
nepkor

Rétfalu, Eszék – Vasárnap délután tisztújító közgyűlésre került sor a Népkör Magyar Kultúregyesületben. Magdika Dániel lett az új elnök.

A Népkör Magyar Kultúregyesület 1946-ban alakult, azóta működik sikeresen. Vegyes kara évente többször is közönség elé áll, nem csak itthon, de külföldön is gyakran vendégszerepelnek. A Magyar Nap Eszéken elnevezésű rendezvényük évről évre egyre több látogatót vonz Eszék főterére. Emellett magyar játszóház is működik székházukban, a legkisebbek számos fellépés alkalmával mutatkoztak be versekkel, dalokkal. A Népkör vezetősége számára jelenleg a legfontosabb feladat a fiatalok bekapcsolása az egyesület munkájába, hiszen e nélkül elképzelhetetlen a jövő.

Fiatalítani kellene

A tisztújító közgyűlésre vasárnap délután az egyesület székházában került sor. Farkas Tivadar leköszönő elnök üdvözölte a résztvevőket, majd megkezdődött az ülés.

– Legfontosabb, megoldásra váró gondunk a tagság fiatalokkal való felfrissítése. Jelenlegi tagjaink túlnyomó többsége az idősebb korosztályokat képviseli, ezért égető szükség lenne fiatalokra. Az utóbbi időben többször együttműködtünk az eszéki magyar tanszék diákjaival, akikre remélhetőleg a jövőben is számíthatunk. A 60-as években megszűnt Eszéken a magyar oktatás, így 20-25 évig nem is volt ilyenre lehetőség a városban. Így kiesett az a korosztály, amelynek a tagjai most fölválthatnának bennünket – tudtam meg Farkas Tivadartól, a volt elnöktől. A vezetéssel járó feladatok ezentúl Magdika Dániel vállát nyomják majd.

A közgyűlésen beszámolók hangzottak el az elmúlt évre vonatkozóan, de szó esett az idénre tervezett feladatokról is. Mint minden évben, idén is lesz Magyar Nap Eszéken, a vegyes karnak is több meghívásnak kell eleget tennie, és a magyar ünnepekről is meg fognak emlékezni.