Tiltakozó akcióik kiszélesítésével fenyegetnek a horvát veteránok

410

Tiltakozó akcióik kiszélesítését helyezték kilátásba a horvát veteránok, akik kétszáz napja tüntetnek Zágrábban, a veteránügyi minisztérium előtt felállított sátrakban, hogy nyomatékot adjanak követeléseiknek, és tiltakozzanak a balközép kormánykoalíció közönye ellen – adta hírül a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn.

Josip Klemm, a tüntetések egyik szervezője a lapnak úgy nyilatkozott, hogy amennyiben Zoran Milanović miniszterelnök csütörtökig – a tiltakozó akció 200. napjáig – nem fogadja a veteránok küldöttségét, és nem kezd velük tárgyalásokat a sajtó résztvevői előtt, kihasználnak minden demokratikus lehetőséget, hogy érvényt szerezzenek jogaiknak.
„Ha háborút akarnak, megkaphatják” – mondta, reményét fejezve ki, hogy a miniszterelnök is a békesség híve.
Kiemelte: ellenkező esetben – ha kell, minden nap – transzparensekkel fognak tüntetni a parlament előtt, és „az lesz a legkisebb gondja a kormánynak, ha valakit kifütyülnek a tagjai közül”.
Az 1991-95-ös szerb-horvát háború egykori résztvevői a szabadban felállított sátrakban töltötték az elmúlt kétszáz napot. Egyik követelésük az, hogy Predrag Matić veteránügyi miniszter és két helyettese mondjon le, mert szerintük alkalmatlanok, és felelőtlenül vezetik a minisztériumot, de leginkább azért, mert megalázóan és lenézően bánnak velük.
Másik követelésük, hogy a kormány rendezzen nyilvános vitát a horvát veteránok jogairól szóló törvény módosításáról és kiegészítéséről, és a parlament foglalja azt alkotmányba. A veteránok szerint erre azért van szükség, hogy „megvédjék a horvát háború és a harcosok becsületét”, s hogy a jövőben egyetlen kormány se tudjon ezen változtatni.
Követeléseik máig számos vitára adnak okot. Sokak szerint csak saját pénzügyi juttatásaikat akarják biztosítani, és nem érdekli őket, hogy mások sokkal hátrányosabb helyzetben vannak. Eddig kétszer került sor ellentüntetésre, amelyek incidens nélkül zajlottak le, mert a rendőrség meggátolta, hogy a menet eljusson a veteránok sátráig.
Nagyon sokan viszont mellettük állnak. Szombaton csaknem tízezren vettek részt a veteránok által szervezett, Közösségünk egysége, 100 százalékig Horvátországért nevű rendezvényen Zágráb főterén, a kormány közönye ellen és a veteránok jogai mellett tüntetve.
A több mint fél éve tartó demonstráció során októberben egy résztvevő meghalt infarktusban a tüntetés helyszínén, majd később egy veterán benzinnel lelocsolta és felgyújtotta magát, de életben maradt.

{fcomments}