A tenor és a prédikátor

Muravidéki filmalkotások a közmédiában

0
311

Október első hétvégéjén a közmédia a lendvai magyar stúdió két filmjét tűzi műsorára. A hősies tenor Pataky Kálmán művészetét mutatja be, a Könyv születik Alsólendván pedig Kultsár György prédikátornak és mecénásának állít emléket.

A Kárpát-medencei televíziózás történetében igazi kuriózumnak számít október első szombatjának műsorkínálata: a Szlovén RTV Magyar Műsorok Stúdiójának két filmje is szerepel a közmédia műsorában. Ezáltal a nézők is meggyőződhetnek arról, mennyire tiszteletreméltó, ahogy a legkisebb magyar külhoni közösség ápolja hagyományait és kulturális örökségét.

A hősies tenor Pataky Kálmán operaénekes életét dolgozza fel. A két háború közti időszak legnagyobb magyar tenorja 121 éve, Alsólendván született. A képkockák nyomán egy nagy ívű karrier bontakozik ki. Fiatalkorában, a család erdélyi, nyárádszentlászlói birtokán a művészt ráadásul egy baleset is érte, ekkor elszenvedett halláskárosodása kihatott későbbi pályafutására is. Igen, Patakyra az egész magyarság büszke lehet. Pályája a budapesti Operaházban indult, a pesti lapok 1921 nyarán egy új tehetség meghallgatásáról cikkeztek. Pataky igazi világpolgárként lépett fel Európa nagy operaházaiban, az Újvilágban legtöbbször Argentínában szerepelt. A nézők hat különböző ország tájain követhetik Pataky karrierjének állomásait. A lendvai és csáktornyai forgatások mellett Erdélyben az egykori Pataky-kúriába látogatott a stáb, Budapesten – sikerei színhelyein – az Operában és a Vigadóban forgattak, s lerótták kegyeletüket a művész sírjánál is. A bécsi felvételen a Varga János a Collegium Pazmanianum rektora méltatta a páratlan pálya jelentőségét. A dél-amerikai vágóképeket a Budapesti Argentin Nagykövetség segítségével a Buenos Aires-i Városi televízió bocsátotta a muravidéki médium rendelkezésére, s megszólal Cecilia Scalisi, argentin zenei szakíró is.

A másik alkotás a Könyv születik Alsólendván – Kultsár György prédikátor és felvilágosult mecénása, Bánffy Miklós alcímre hallgat. A téma feldolgozása rendkívül fontos a muravidéki magyarság számára, hiszen Lendván előbb jelent meg nyomtatott könyv mint a szlovén fővárosban, Ljubljanában. A dokumentumfilm Kultsár György Lendván töltött éveire korlátozódik, a valós történelmi adatokon alapuló részeken kívül fikciós elemeket is tartalmaz. Egyben egyetemes üzenetet is hordoz, hiszen megismerteti a nézőkkel a reformáció és az ellenreformáció lényegét is.

A szerepek megformálóiban a muravidéki színjátszó társulatok tagjaira ismerhet a néző. A főszerepeket Bordi András, Štampah Miha, Kovács Sándor, Schmidt István és Pál Péter alakították. A statiszták mintegy 170 fős tábora a stúdió munkatársaiból és a muravidéki kultúregyesületek tagjaiból verbuválódott. A forgatás 2015 nyarán

hat napig, néha éjszakába nyúlóan – a körmendi várparkban, a sárvári vár udvarán, a budafai arborétumban, a domonkosfai és az őriszentpéteri Árpád-kori templomban, valamint az Otočechez közeli Struga várában folyt.

Adás
A hősies tenor október 7., szombat (Duna World 14.50, M5 17.25, 2.30)
Könyv születik Alsólendván október 7., szombat (M5 18.05, 3.00)