Telefonos applikáció a horgászatban

76

Horvátország az idei évtől kötelezővé tette az m-ribič mobiltelefonos applikáció használatát az édesvízi horgászok számára. A fejlesztés célja a horgászok felügyelete, valamint az édesvizek túlhorgászásának elkerülése.

Az új szabályok értelmében az idei évtől a horgászoknak be kell jelentkezniük okostelefonon egy mobilapplikációba minden alkalommal, amikor horgászni indulnak. Az app GPS-alapon regisztrálja majd a horgász helyzetét, illetve a pecázás kezdetét és végét. Ezenkívül minden kifogott halat regisztrálni kell a rendszerben, mégpedig a fajtáját és méretét meghatározva. Utóbbi azért is fontos, mert egy hobbihorgász évente csak 38 kilogramm halat vihet haza, eddig ezt papír alapon kellett jegyezni. Azoknak a sporthorgászoknak, akik minden esetben visszaengedik a zsákmányukat, egyelőre nem kell az appal bíbelődniük.

A program nagy segítség lesz a halőrök számára, akik ez alapján tudják majd ellenőrizni, hogy ki horgászik éppen az általuk felügyelt területen, illetve hogy van-e az illetőnek engedélye a pecázáshoz. Ezzel egy időben a halőröknek mostantól ellenőrizniük kell, hogy a horgászoknak van-e appjuk, és ha nem bejelentett fogás van a birtokukban, akkor büntetnek. Büntetés jár azoknak is, akik anélkül horgásznak, hogy bejelentkeznének az appba – a figyelmetlenség ára pedig 1000-től 3000 kúnáig terjedhet.

A horgászok egy része üdvözli az új rendelkezést, de a legtöbben inkább ellenzik. Utóbbiak legfőbb érve, hogy a horgászok egy jelentős része idősebb, nyugdíjas ember, akik nem biztos, hogy értenek az új technológiához. Másik kiküszöbölendő probléma, hogy a jó horgászhelyek olykor az erdők mélyén vannak, ahol nem mindig megfelelő a térerő, ami további galibákat okozhat, de vannak olyan horgászok is, akik a horgászhelyüket féltik, hiszen az applikáció alapján észlelhető, hogy hol lehet a legtöbb halat fogni.

Túl hirtelen jött a lépés

Pálinkás Krisztián országos horgászbíró üdvözli a fejlődést, viszont kicsit elsietettnek tartja.

– A fejlődés az élet minden területén jól jön, így a horgászatban is. Az eddigi papír alapú horgásznaplók követhetetlenek voltak, és mindenkinek a lelkiismeretére bízták azoknak a kitöltését, ráadásul nem is igazán ellenőrizték őket. Az applikáció bevezetése ezen a téren egyértelműen előrelépés, viszont kicsit túlságosan gyorsnak tartom az ütemét. Véleményem szerint egy ideig még lehetőséget kellett volna hagyni az új technológia mellett az eddigi használatára is, főleg az idősebbek miatt, akiknek nincs okostelefonjuk – mondta Pálinkás Krisztián, aki hozzátette, attól tart, hogy az idősebb horgászokat ezzel a lépéssel arra kényszeríti a rendszer, hogy kvázi szabálytalanul horgásszanak, vagy kiskapukat keressenek, persze minden attól is függ, hogy mennyire lesznek szigorúak az ellenőrzések.

Levelet írtak a minisztériumba

A csúzai Pinkert Ákos elsősorban a Dunán és annak holtágain pecázik, de számos országos és nemzetközi horgászversenyen is eredményesen szerepelt már. Az új rendelkezés időzítésével ő sincs megelégedve.

– Az m-ribič kötelezővé tétele már önmagában jogsértő és kirekesztő, hiszen gyakorlatilag megtiltja a horgászatot azok számára, akiknek nincs okostelefonjuk. Ez leghátrányosabban az időseket és a szegényebb sorsúakat érinti, pont azokat, akiknek a legnagyobb szükségük lenne arra a halra, amit kifognak, hiszen sajnos még mindig sok olyan horgász van, aki nem hobbiból ül a vízparton, hanem a vacsoráját próbálja meg kifogni. Éppen ezért néhány horgásztársammal közösen levelet írtunk az illetékes minisztériumnak annak érdekében, hogy ne tegye azonnal kötelezővé az applikáció használatát, hanem hagyjon néhány év moratóriumot – mondta Pinkert Ákos, aki hozzátette, hogy ezt leszámítva jó kezdeményezésnek tartja a digitális fogási naplót, csak a tempó túl gyors.