Tavaszvárás népzenével

Felvidéki Népzenésztalálkozó Komáromban

38

Február első hétvégéjén rendezik  a komáromi RÉV – A Magyar Kultúra Házában és az Egressy Béni Városi Művelődési Központban többek között a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia támogatásával a II. Felvidéki Népzenésztalálkozót.

Immár második alkalommal rendezik Komáromban február 2-3-án a II. Felvidéki Népzenésztalálkozót. A jeles eseménynek az Egressy Béni Városi Művelődési Központ és a RÉV-A Magyar Kultúra Háza ad otthont.

A rendezők szándéka szerint a zenésztalálkozó egy olyan esemény, ahol a népzenészeké a főszerep: így ezúttal nem a tánc, hanem a zene, a zenekarok vagy inkább a zenészek kerülnek fókuszba. Lakatos Róbert, a Városi Művelődési Központ igazgatója, főszervező az elmúlt évben így jellemezte a jeles eseményt: Olyan jó példák nyomán indultunk el, mint az Erdélyi Táncházzenészek találkozói, a vajdasági találkozók és a Hagyományok Háza hasonló Kárpát-medencei kezdeményezései. Ezek az összejövetelek a szakma igazi fórumaivá váltak, ahol az egymástól messze tevékenykedő zenészek is meg tudtak vitatni szakmai kérdéseket.”

Idén tizenhat zenekar és szólista fogadta el a szervezők meghívását. A szlovákiai magyar népzenei élet legjelesebb szereplői: hivatásos zenészek, a régebbi generációk együttesei és fiatal feltörekvő zenekarok egyaránt képviseltetik magukat a rendezvényen.

2024. február 2-án a RÉV – Magyar Kultúra Házába várják az érdeklődőket, ahol este 8 órától a Pósfa zenekar ad koncertet szűkebb pátriája zenei kincseivel. Azt követően pedig ugyancsak a Pósfa zenekar tagjai és természetesen a meghívott zenészek közös örömzenéjére táncház kezdődik.

2024. február 3-án, szombaton délelőtt szakmai előadásokkal várják az érdeklődőket, az előadók között a szakma elismert képviselői szerepelnek. A szimpóziumot Dr. Árendás Péter: Felszeg magyar és román népzenéje című előadása zárja. E programsorozatra a belépés ingyenes.

Az ünnepi gálaest a meghívott zenekarok közös koncertjével 18:00-tól kezdődik.

Az esemény kísérőrendezvénye a Hagyományok Háza és a Táncház Egyesület Táncház 50 című fotókiállítása lesz. A kezdeményezők e tárlattal a táncházmozgalom egyik megalapítója, Halmos Béla Széchenyi-díjas magyar népzenész, népzenekutató, hegedűtanár munkássága előtt tisztelegnek.

Az Egressy Béni VMK színháztermének gálaestjén fellép Alt István és zenekara, a Bagla Banda, a Cseh Tamás Band, a Dobroda zenekar, a Hárompatak zenekar, a Húros Banda, Korpás Éva és zenekara, Kurdi Gábor dudás, Lakatos Áron és zenekara, a Mérges Banda, Németh Dénes és zenekara, a Pántlika zenekar, a Pengő zenekar, a Pósfa zenekar, a Sajó Banda, a Varjos zenekar és a Varsányi Együttes.