Tavaszi virágtenger Dályhegyen

114

Színek kavalkádja fogadta a látogatókat a 15. dályhegyi virágfesztiválon, de a díszes népviseletek, a folklórszemle és a gazdag gasztronómiai felhozatal miatt is érdemes volt a hegyháti falucskába látogatni szombaton.

Messze szálltak a népzene hangjai a dályhegyi kultúrotthon udvarából szombaton.

A művelődési házzal szemben kaptak helyet a virágok, sok volt a kiállító és a vásárló is – a drávaszögi és szlavóniai falvakból, de Vukovárról és Eszékről is sokan érkeztek, hogy virág- és zöldségpalántákat szerezzenek be. Itt futottunk össze Loboda Mátyással, a virágfesztivál egyik kezdeményezőjével.

– A honvédő háború éveiben Magyarországon éltünk, és akkor látogattunk el a keceli virágfesztiválra. Mivel mi is virágtermesztéssel foglalkoztunk, a hazatérés után felmerült bennünk egy, a kecelihez hasonló rendezvény ötlete – mondja Loboda Mátyás.

Muskátlikat árult, de földieper-palánták és vágott virágok is kaphatók voltak nála. Ma már biozöldség- és -gyümölcstermesztés a fő profiljuk, kicsit arrébb a fia standolt a termékekkel.

De más jellegű standok is voltak: kosárárus, papucsos, mézesek és a jóféle hegyháti borászatok képviselői is eljöttek. A szintén helyi Tót család a süteményeit kínálta, mellettük az asszonyok lángost és palacsintát sütöttek, a vadász- és halászegyesületek pedig hagyományos ételeket készítettek a fesztiválozóknak. Részt vettek az eseményen a Daruvári Magyarok Közössége és a Pakráci Magyarok Közösségének a tagjai is, akik cserépedényben készítettek hegyi babot.

Először Hugyik Imre, a dályhegyi Petőfi Sándor Kultúregyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket. Lapunknak nyilatkozva elmondta, jó érzéssel tölti el, hogy ekkora népszerűségnek örvend a rendezvényük, ami pozitív visszajelzés, motiváló erő számukra.

Magdó János, a nemrég kinevezett eszéki magyar főkonzul is szólt az egybegyűltekhez. Arra biztatta a dályhegyi és erdődi magyarokat, bátran forduljanak a külképviselethez, ha egyéni vagy közösségi szinten szükségük van a magyar állam segítségére. Jugoslav Vesić, az Erdődi járás elöljárója a magyarokkal való jó kapcsolatot méltatta, majd Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk nyitotta meg a rendezvényt. Elmondta, mind a tizenöt virágfesztivál megnyitóján jelen volt. Visszaemlékezett a szép és a kevésbé szép pillanatokra is, arra, hogy nemrég a koronajárvány nehezítette a közösségi munkát, és arra is, hogy az évek alatt felépült a dályhegyiek kultúrotthona.

– Büszkék lehetünk arra, hogy ilyen magas színvonalúvá sikerült tenni ezt a rendezvényt, és büszkék vagyunk a szlavóniai nemzettársainkra is, hogy a sok viharos évszázad után megmaradtak magyarnak, nekik köszönhetően lehetünk ma is itt – mondta Jankovics Róbert.

Ott volt a résztvevők között Császár Zoltán eszéki magyar konzul és Bece László, az Eszék-Baranya-megyei rendőr-főkapitányság vezetője is.

A beszédek után a gyermektánccsoportok tagjai vették birtokukba a színpadot, a délutáni órákban pedig a felnőtt táncosok szórakoztatták a közönséget: a dályhegyi Petőfi Sándor Kultúregyesület, valamint a pélmonostori HMDK-alapszervezet gyermek és ifjúsági tánccsoportjai, a csúzai Csárdás és a szentlászlói Petőfi Sándor KE együttese, dályai, almási, Bijelo Brdo-i és paklenicai népi tánccsoportok.

A virágfesztivál fő támogatója az Erdődi járás és a közigazgatási egység turisztikai hivatala, valamint a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége volt.