Tavaszi néptáncszemle Ivanovciban

0
535
ivanovci

A borongós idő ellenére jó hangulatban telt az ivanovci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület Tavasz Ivanovciban elnevezésű néptáncszemléje.

Az ivanovci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület immár a második alkalommal tartotta meg a Tavasz Ivanovciban nevet viselő rendezvényét. Az esős, szeles időjárás nem kedvezett a sátor alatt tartott néptáncszemlének, de nem vette el a táncosok kedvét a fellépéstől, és a nézőtér is megtelt, az 500 lakosú falu apraja-nagyja ott volt.

Az idei eseményen az ivanovci magyar kultúregyesületen kívül kórógyi, vukovári, josipovaci, kuševaci, szentlászlói és beravcii népi táncegyüttesek vendégszerepeltek, de táncolt az Alfalusi Ifjúsági Tánccsoport, és a magyarországi Pellérdről is érkeztek fellépők.

ivanovciA program kezdete előtt beszélgettem Aleksza Magdolnával, a tánccsoport szakmai vezetőjével és a rendezvény szervezőjével, aki elmondta, kultúregyesületük azzal a céllal rendezi meg a tavaszi néptáncszemlét, hogy a tömbmagyarságtól távol eső közösségükben minél több emberhez eljuttassák a magyar népi tánchagyományt. Magdolna évtizedek óta a magyar kultúra ápolása érdekében tevékenykedik, ő alapította a Đakovói Magyarok Közösségét, és nyugdíjba vonulása előtt magyar nyelvet is tanított. Jelenleg a negyven tagot számláló tánccsoportot vezeti.

– Tánccsoportunk tagjai első osztályos koruktól nyolcadikig tanultak magyarul. Nálam az anyanyelvápolásra járó gyerekek kötelesek voltak táncórákra is járni, és a nyolcadik osztály végére mindenki megszerette a magyar népi folklórt, s a kultúregyesület aktív tagjává vált – mondta az egyesület vezetője.

ivanovci

Így történt ez Berberović Markóval is, akinek nincs magyar felmenője. A társaság révén ő is bekerült a csapatba nyolcéves korában, azóta is a tánccsoport aktív tagja.

– A tánccal párhuzamosan kezdtem magyarul is tanulni. Nem könnyű nyelv, de megtanultam annyira, hogy ma én vezethetem a műsort, s emellett természetesen táncolni is fogok – mondta el lapunknak Marko, aki a rendezvény kedvéért jött haza Rijekából, ahol egyetemi tanulmányait végzi.

Gombos Stjepan is tizenhárom éve táncol az együttesben, a kedvenc koreográfiája a szatmári.

Gombos Stjepan
Gombos Stjepan

– Jelenleg azon dolgozunk, hogy betanítsuk a táncainkat a csoport fiatalabb tagjainak, hogy minél többen színpadképesek legyünk – mondta Stjepan.

A táncosok elmondták, a tavaszi néptáncszemlén kívül karácsonyi műsort is tartanak, és évente számos vendégszereplésük van Horvátországban és Magyarországon, de bemutatkoztak már Erdélyben is.