Tavasz van! Gyönyörű! – József Attila költeményét dolgozták fel a plakátverspályázaton

0
41

A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) és a Barkóca gyermeklap plakátvers-pályázatára idén rekordszámú pályamű érkezett be, ugyanis József Attila versét a magyar költészet napja alkalmából összesen 170 diák dolgozta fel.

Április 11-e a magyar költészet napja. Ezen a napon született ugyanis egyik legnagyobb költőnk, József Attila. Az első ünnepet már 1956-ban megtartották egy ünnepi könyvhéten, de csak 1964-ben kapcsolták a költőóriás születésnapjához. Erről a napról különböző programokkal, felolvasó– és irodalmi estekkel emlékeznek meg, hiszen ilyenkor a szokásosnál is többen fordulnak a versek, a költészet felé. A magyar költészet napján felidézzük kedvenc költőink költeményeit, verssorait. Felgyorsult és főként az online térben zajló mindennapjaink miatt sokszor háttérbe szorul az irodalom, a fiatalabb generációkra pedig ez hatványozottan igaz.

Éppen ezért szervezik meg minden évben a plakátverspályázatot, amelynek a magyar költészet népszerűsítése, valamint a tanulók nyelvi és irodalmi műveltségének a gazdagítása a célja. Idén József Attila egyik kedves versére esett a választás, amely a Tavasz van! Gyönyörű! címet viseli.

A pályázatot a magyar iskolákba és anyanyelvápoló órákra járó általános és középiskolások számára írták ki, akiknek az volt a feladatuk, hogy a vers egészét kézzel írva, hibátlanul jelenítsék meg plakát formájában, tehát rajztudásukra is szükségük volt, hogy meg tudják oldani a feladatot. A plakátvers az avantgárd stílusirányzat egyik kedvelt versformája, ami a kollázsolást és a montázsolást szembesíti azzal a tapasztalattal, mely szerint minden szöveg és kép mögött mindig újabb szövegeket és újabb képeket találunk.

Rekordszámú pályamű érkezett

A négytagú zsűrinek (Balog Berta rajztanár, Kovačević Anna magyartanár, Micheli Tünde Barkóca-főszerkesztő és Vučenović Belasity Tímea rajztanár) nem volt egyszerű a feladata, hiszen négy kategóriában összesen 170 pályaművet kellett elbírálniuk és kiválasztani a legjobbakat.

– Először is ellenőrizzük, hogy helyes-e a szöveg, az egész vers rajta van-e a plakáton. Mi, rajztanárok pedig a képi alkotásokat bíráljuk különböző szempontok alapján, úgymint hogy eléggé figyelemfelhívó-e, színes-e, kitöltötték-e a lapot, megfelelő-e a kompozíció, milyen technikákkal dolgoztak, megjelenítették-e a vers mondanivalóját – mondta el lapunknak Vučenović Belasity Tímea zsűritag.

Végül sikerült kiválasztani a legszebb alkotásokat, és a bírálóbizottság tagjai elmondták, hogy igazán elégedettek, hiszen a gyerekek által különlegesen szép megoldások születtek.

A plakátverspályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Eötvös Loránd Tudományegyetem támogatta.

1-4. osztályosok kategóriában

1.  Matković Jakov (HMOMK Á. I., 4. osztály)

2. Stanković Hanna (LASKÓI Á. I., 3. osztály)

3. György Andreas (HMOMK Á. I., 3. osztály)

5-6. osztályosok kategóriában

1. Salamaha Iris (dr. Franjo Tuđman Á. I., Pélmonostor, 6. osztály)

2. Tot Klaudia (HMOMK Á. I., 5. osztály)

3. Živić Antónia (Vörösmarti Á. I., 6. osztály)

7-8. osztályosok kategóriában

1. Szabó Vivien (Vörösmarti Á. I., 7. osztály)

2. Faragó Manuel (Vörösmarti Á. I., 7. osztály)

3. Angyal Eszter (Vörösmarti Á. I., 7. osztály)

KÖZÉPISKOLÁSOK kategóriában

1. Pusztai Lídia (HMOMK, 2. osztály)

2. Orbán Tamara (HMOMK, 1. osztály)

3. Hordósi Dórián (HMOMK, 3. osztály)