„Tavaly fölégtünk, idén meg eláztunk”

51

Az egyre szélsőségesebb időjárási körülményekkel párhuzamosan a felvásárlási árak csökkentek, a befektetési költségek növekedtek – számolt be Albert Attila karancsi gabonatermelő lapunknak a mezőgazdaságot sújtó nehézségekről.

A tavalyi száraz, szélsőséges időjárás rosszul érintette a horvátországi magyar gazdákat. Az egymást követő száraz hónapok kárt okoztak a gabonaültetvényekben is, különösen a kukorica és napraforgó hozama volt rendkívül alacsony. 

Az időjárási extremitás az idei évre is jellemző, tavasszal folyamatos esőzések nehezítették a termelők munkáját, a túlzott csapadék és a napfény hiánya megmutatkozott a termésen.

– A korai gabonafélék, a búza és az árpa egy része sok helyen „lefeküdt”, a gazdák azzal szembesültek, hogy a tavalyinak csupán 60-70%-a az idei terméshozam – nyilatkozta lapunknak Tarnai Attila, a HMDK Gazdakör falugazdásza.

A kukorica és a napraforgó viszont szépen fejlődött, ezeknek kedveztek az esős hónapok.

Ahol az időjárás nem, ott a szarvasok okoztak gondot

Albert Attila karancsi termelő százötven hektáron gazdálkodik, a napokban végeztek a silókukorica betakarításával.

– A kukoricának és a napraforgónak megfelelt az idei időjárás. Kitűnő a silókukorica terméshozama, még ha nem is volt rekordtermés, nagyon elégedett lehettem volna vele, ha a szarvasok nem okoztak volna benne jelentős károkat. A túlszaporodott nagyvadak ugyanis mintegy 8 hektárnyi területen ették és taposták le a termés 40 százalékát – panaszolta Attila.

Hozzátette, a vadászokat nem hibáztatja, a túlszaporodott szarvasállománnyal ugyanis már nemigen lehet mit kezdeni. Az egyedüli védekezési mód az lenne, ha kerítést építenének a földterületük köré, amire vannak is pozitív példák Izsép és Dályok környékén. Ez viszont óriási befektetést igényelne, amihez jól jönne valamilyen támogatás.

Esőzések gyengítették a búza- és árpahozamot

A búzának és az árpának ártott a túl sok csapadék tavasszal, búzavirágzáskor ráadásul a hőmérsékletcsökkenés is súlyosbította a helyzetet, az ezek következtében fellépő betegségek ellen a permetezés sem segített. Albertéknek körülbelül 5 tonna volt a hektáronkénti terméshozamuk a búza esetében. Mindezekre ráadás volt a júliusi jégverés, ami bizonyos mértékben Karancsot is elérte.

– Míg tavaly fölégtünk, idén eláztunk. A betegség nem csak a gabonatermesztőket sújtja, panaszkodnak a szőlészek és a gyümölcstermelők is. Mindezzel párhuzamosan továbbra is jellemző a felvásárlási árak csökkenése, míg a befektetési költségek 20-30 százalékkal növekedtek – sorolja a nehézségeket a karancsi termelő.

Hogy a negatívumok mellett jót is mondjon, bíznak benne, jó lesz a napraforgó hozama, ha a megfelelő időjárás kitart a hónap végéig. És persze – tette még hozzá Albert Attila – a gazda mindig bízik abban nehéz év esetén, hogy a következő jobb lesz.