Tavaly az elkövetők mindössze 20 százalékát ítélték börtönbüntetésre

0
151
BELFLD-zatvor

Bár a törvények megváltoztak, és a büntetéseket is szigorították, ennek ellenére a bíróságok továbbra is enyhén büntetik a bűncselekmények elkövetőit, beleértve a legsúlyosabb eseteket is. Erre utalnak a Központi Statisztikai Hivatal által nemrég közzétett adatok, amelyek a 2010-es évre vonatkoznak – írja a Vjesnik napilap.

Az esetek 71 százalékában a bíróság az elkövetőt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, feltétel nélküli szabadságvesztést és bírságot szabtak ki az elítéltek 20 százalékára, hat százalékuk figyelmeztetésben részesült, míg a többi eset ejtették.

Tavaly összesen 69 601 személy ellen folyt eljárás, és valamivel kevesebbet, mint a felét ítélték el, közülük 4810 személy kapott börtönbüntetést, kilenc esetben maximális börtönbüntetést, vagyis 20-tól 40 évig terjedőt, itt emberölésről van szó. A többieket, 1416 személyt viszont 3-6 hónapra ítélték, 1340 személyt ítéltek 6 hónap és egy év közötti szabadságvesztésre, egy és 2 év közötti börtönbüntetést pedig 863 személy kapott.

Ami a nemek közötti megoszlást illeti, a 2009-es adatokhoz hasonlóan most is kevesebb nő ellen folyt eljárás (5771 ellen).

A büntetőtörvénykönyvben hamarosan változtatásokra kerül sor, pl. a tervezet szerint bevezetnék az ún. próbaidős rendszert, és kisebb értékű lopás esetén nem ítélnének senkit börtönbüntetésre, ehelyett az ilyen bűncselekmények elkövetőit közmunkára ítélnék.