Tartalmakban gazdag október a zágrábi magyaroknál

24
Veszprémben

A zágrábi magyar szervezetek számára is tartalmasan telt az őszi hónap, amelyben saját rendezvények és ismeretszerző út is szerepelt, emellett még vendégeket is fogadtak.

Az ősz általában gazdag programokban, ez idén sem volt másképp magyar szervezeteink háza táján. Ez alól a zágrábi magyarok sem képeztek kivételt, hiszen szervezeteiknél igencsak aktívan telt az október.

Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tanácsa (Önkormányzata) szervezésében Veszprémbe utaztak, hogy megismerkedjenek Európa  aktuális kulturális fővárosával. A székesegyházi mise után ellátogattak a várpalotai Trianon Múzeumba is. A Zrínyi Miklós Cserkészcsapat pedig részt vett az országos cserkésznapon, amellyel a Magyar Cserkészszövetség 110 éves fennállását ünnepelték.

Az Ady Endre Magyar Kultúrkör Szederke gyermektánccsoportja a citerazenekar és a kis kórus kíséretében október 21-én az odrai Gyermek Néptáncfesztiválon szerepelt és adott ízelítőt a magyar néptánc- és népzenei hagyományokból. Ugyanezen a napon Kulturális kincskeresés címen szerveztek családi napot. A program során izgalmas feladatokat megoldva a résztvevők felfedezhették Zágráb magyar vonatkozású helyszíneit. A kincskeresés után a Liszt Intézetben a Petőfi a világ körül című kiállítást is megtekintették. A családi napot a Liszt Intézet, az Ady Endre Magyar Kultúrkör, a Zrínyi Miklós Cserkészcsapat és Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tanácsa szervezte.

A nemzeti ünnepünkről való megemlékezés is része volt az októberi programsorozatnak. Október 22-én, vasárnap az 1956. évi forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából az Ady Endre Magyar Kultúrkör színjátszó szakcsoportja bemutatta a „Corvin köz – a kemény dió“ című programját, amelyben közreműködött az egyesület vegyes kara is. A programot megelőzően Almási Róbert atya magyar nyelven szolgáltatott szentmisét a Szent Márton-templomban. Ezen az alkalmon jelen voltak és megismerkedhettek a helyi közösség és szervezeteik munkásságával a Magyar Cserkészszövetség Országos Külügyi Bizottságának tagjai, akiket a Zrínyi Miklós Cserkészcsapat látott vendégül.