Tankönyvadomány a magyar anyanyelvápolásra járó diákoknak

59
Jáger Brigitta, Szloboda Tibor és Šumiga Lídia

A Pélmonostor városi Magyar Kisebbségi Önkormányzat idén is megvásárolta a helybéli általános iskolába magyar anyanyelvápolásra járó diákok számára a magyar nyelv tanulásához szükséges tankönyveket.

Az ún. anyanyelvápolás egyfajta mozgalommá vált a hetvenes években, elindítója Merki Ferenc volt. Tanügyi tanácsosként kereste és megtalálta annak a lehetőségét, hogy a magyar ajkú gyerekek tanulhassák anyanyelvüket és megismerjék a nemzeti kultúra alapjait azokon a településeken is, ahol kisebb létszámban élnek magyarok, és ahol a magyar tagozat vagy megszűnt, vagy megnyitására már nincs lehetőség. Az első csoportokat 1967 őszén indították Hercegszőlősön és Szentlászlón. Jelenleg országszerte 24 intézményben közel 500-an járnak magyar anyanyelvápoló órákra.

A pélmonostori iskolában félszázan ápolják a magyar nyelvet és kultúrát a fakultatív órák keretében. Pélmonostor város Magyar Kisebbségi Önkormányzata évek óta megvásárolja számukra a magyar nyelv tanulásához szükséges tankönyveket, így idén is megkapták a könyvcsomagot, amit Szloboda Tibor, az önkormányzat elnöke adott át Šumiga Lídiának, az iskola igazgatónőjének és Jáger Brigitta anyanyelvápoló tanárnak.

– A szülők és a gyerekek nevében ezúton is szeretnénk köszönetet mondani az Önkormányzatnak az évek óta tartó támogatásért – mondta Jáger Brigitta.