Tanévkezdés előtt

0
64

A tanévkezdés közeledtével a legtöbb iskoláskorú gyereket nevelő családban egyre több szó esik a tankönyvek és az iskolai felszerelés beszerzéséről. Ennek néztünk mi is utána.

Rögtön kezdjük egy jó hírrel: a szeptemberben induló tanévben az általános iskolások ingyen kapják majd a tankönyveket az egész országban. Így szüleiknek csak a munkafüzetekről kell gondoskodniuk (meg persze a füzetekről és az egyéb tanszerekről). De már ez is hatalmas segítség.

Ami a középiskolákat illeti, ott már sokkal árnyaltabb a helyzet. Azon középiskolák elsős diákjai, akik a kísérleti tanterv szerint kezdik meg tanulmányaikat, valószínűleg szintén ingyenesen kapják majd a tankönyveket, ugyanakkor ez nem vonatkozik a felsőbb évesekre. Az ő szüleik számára jó megoldás lehet használt könyvek vásárlása. Az eszéki antikváriumokban már kaphatók ilyenek, melyek állapottól függően akár az új árának kevesebb mint felébe is kerülhetnek. Nem kell viszont ezzel vesződniük azoknak, akik gyereküket Eszékre, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központba íratták.

– Intézményünk mindig is arra törekedett, hogy a hozzánk iratkozó gyerekek esélyeit növelje. Egy ideje minden korosztálynak ingyenes tankönyveket biztosítunk, ezzel is igyekszünk némi terhet levenni a családok válláról – mondta Andócsi János, az intézmény igazgatója.

Andócsi János

A Laskói Általános Iskolába járó diákok szüleinek sem kell aggódniuk

Amellett, hogy az állam biztosítja az általános iskolások számára a tankönyveket, egyes önkormányzatok is segítik az iskolakezdést (erről érdemes a saját járásnál, városánál érdeklődni), így például a Bellyei járás jóvoltából további kedvezményben részesülhetnek a szülők.

– Iskolánkban a magyar és a horvát nyelvű tankönyveket is ingyenesen kapják a gyerekek, a szülőknek csak a gyakorlófüzeteket és a többi taneszközt kell megvásárolniuk. A járásnak köszönhetően azonban ez sem jelent majd túl nagy anyagi terhet, hiszen amennyiben a szülők bemutatják a számlákat, a járás megtérít nekik egy bizonyos összeget – mondta Kovačević Anna igazgatónő, aki hozzátette, hogy a visszatérítés az elsődleges taneszközökre vonatkozik, mint például a munkafüzetek, füzetek, blokkok vagy a technikadoboz, a többi felszerelésre, mint amilyen például az iskolatáska, támogatás nem kapható.

Kovačević Anna

Támogatások a magyar iskolába járó gyerekeknek

A HMDK minden olyan elsős, ötödikes és középiskolás diákot támogat, aki Horvátországban magyar iskolába iratkozott. Azok, akik A modell szerint tanulnak, 5000 kúnás támogatásban részesülnek, míg a B modellt választók 3000 kúnás támogatást kapnak. Ezen felül a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma is egyszeri pénzbeli támogatásban (600 Kn) részesíti a magyar iskolát választó diákokat, és iskolakezdésüket egy taneszközcsomaggal is támogatják. A magyar elsősök beiskolázását a Rákóczi Szövetség is segíti minden évben, ennek összege 250 kúna. A gyereküket magyar iskolába írató szülőket a magyar kormány is támogatja, ők a Szülőföldön Magyarul programra nyújtottak be pályázatot.