Támogatjuk Törökország uniós csatlakozását

593

Horvátország támogatja Törökország európai uniós csatlakozását – mondta Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő Recep Tayyip Erdogan török államfővel tartott közös sajtótájékoztatójukon múlt kedden Zágrábban.

A török államfő népes küldöttségével kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Horvátországba, hogy erősítse a két ország kapcsolatát és gazdasági együttműködését.

Kolinda Grabar-Kitarović elmondta, Horvátország számos más területen is segíteni tud Törökországnak, egyebek között a török állampolgárok vízummentessége ügyében, s reméli, hogy a jövőben a horvát állampolgároknak sem lesz szükségük vízumra, ha Törökországba utaznak. Kiemelte, hogy Törökország nagy érdeklődést tanúsít a horvátországi befektetések iránt, és a tárgyalásokon is elsősorban gazdasági kérdésekre összpontosítottak. Hozzátette, hogy a kétoldalú kapcsolatok kiválóak, a két ország között nincsenek nyitott kérdések.

A két államfő tárgyalt a migrációs válság kezeléséről és a terrorizmus elleni harcról is, amelyekben Törökországnak – mint elhangzott – nagy szerepe van.

Törökország és Horvátország is nagy jelentőséget tulajdonít a látogatásnak. A török delegáció tagja volt az igazságügyi, Európa-ügyi, energetikai, továbbá a turisztikai és kulturális miniszter is, valamint 90 üzletember, akik gazdasági fórumon is részt vettek.